TUZLARIJE - BILTEN TK

26.08.2011.
Jučer zasjedao Nezavisni odbor
Otvoren put za disciplinsku odgovornost i moguću smjenu policijskog komesara TK


Jučer je zasjedao Nezavisni odbor, tijelo Skupštine Tuzlanskog kantona koje provodi postupak izbora i smjene policijskog komesara, te vrši nadzor nad njegovim radom.

Iako se ovaj Odbor po prvi put susreo sa mogućom smjenom i razrješenjem aktuelnog policijskog komesara TK, što je tema koja će bez sumnje izazvati veliko interesovanje javnosti i zbog toga je poželjno da sa njom komunicira putem zvaničnih saopštenja, Odbor se opredjelio da to ne čini. Iz tog razloga, u nedostatku zvanične informacije, nismo u mogućnosti da precizno obavjestimo naše čitaoce šta se jučer dešavalo i odlučivalo na sjednici Nezavisnog odbora, umjesto toga možemo samo da prenesemo pisanje pojedinih medija o jučerašnjoj sjednici Nezavisnog odbora.

U vijesti koju donosi FTV kaže se da je Nezavisni odbor utvrdio postojanje povrede radne dužnosti policijskog komesara u dvije od pet tačaka koje mu se stavljaju na teret, dok je za ostale tačke zatražena dodatna dokumentacija od Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Takođe se navodi da je Nezavisni odbor zaključio da ministar unutrašnjih poslova ima pravo od Vlade Tuzlanskog kantona zatražiti suspenziju komesara Nedima Mutapčića, te je od Vlade zatražio da formira disciplinsku komisiju.

Besmisleno je na temelju ovako neprecizne vijesti baviti se ikakvim analizama i predviđanjem budućih dešavanja. Ostaje da se nadamo da će u toku dana neko, Nezavisni odbor, MUP TK ili skupštinska služba za informisanje, izaći u javnost sa zvaničnom i preciznom informacijom. U ovom trenutku ostavljen je ogroman prostor za špekulisanje i nema sumnje da će ga mnogi znati dobro iskoristiti "navodeći vodu na vlastiti mlin".

A.M.