TUZLARIJE - BILTEN TK

09.09.2011.
Predstavnici OSCE-a posjetili premijera TK


Premijer Tuzlanskg kantona Sead Čaušević danas se susreo sa višim predstavnikom šefa Misije OSCE-a u Tuzli gospodinom Peterom Bas-Backerom i saradnicima.



Teme današnjeg razgovora bile su aktuelna dešavanja na području Tuzlanskog kantona odnosno Bosne i Hercegovine, a posebno pitanjima koja se tiču uspostave jedinstvenog sistema državne službe u Federaciji BiH, državne i kantonalne Strategije za borbu protiv korupcije, otvaranja Ureda ombudsmena na području Tuzlanskog kantona, nastavka obuke iz Projekt menadžmenta za zaposlenike ministarstava Tuzlanskog kantona, problema adekvatnog smještaja psihičkih bolesnika počinilaca krivičnih djela, te novih projekata u okviru obrazovnog sistema među kojima je i “Dobro upravljanje u obrazovanju”.

OSCE je iskoristio priliku i skrenuo pažnju na potrebu uspostave jedinstvenog sistema pravila i propisa u području državne službe. Bliska saradnja po ovom pitanju koja postoji između OSCE-a, Ministarstva pravde FBiH i Agencije za državnu službu FBiH će se nastaviti i ubuduće istaknuto je danas, a uz podršku Misije OSCE-a, sredinom juna ove godine održaće se druga konferencija o državnoj službi i revidiranom zakonodavstvu iz područja državne službe za entitetski, kantonalni i općinski nivo vlasti.
Također, na sastanku je naglašena potreba poštivanja državne Strategije za borbu protiv korupcije. OSCE stoga pozdravlja prioritetnu pažnju koju Vlada Tuzlanskog kantona namjerava pružiti ovom problemu.

Na kraju susreta premijer Čaušević i gospodin Bas-Backer su izrazili očekivanje da će izuzetno dobra saradnja koju su u proteklom periodu imali Vlada Tuzlanskog kantona i OSCE-a biti nastavljena i ubuduće.

Osim premijera Čauševića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku prisustvovali su ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović, i savjetnici Premijera Jasna Hivziefendić i Mirsad Bakalović.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK