TUZLARIJE - BILTEN TK

09.09.2011.
Delegacija Vlade TK posjetila ALFE – MI d.o.o Živinice

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, ministrica za razvoj i poduzetništvo Dijana Bilanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić posjetili su danas renomiranu bosanskohercegovačku kompaniju metaloprerađivačke industrije ALFE-MI d.o.o. u Živinicama.



Vlasnik kompanije Muharem Hodžić i generalni direktor Željko Mandić su upoznali Premijera i članove delegacije o trenutnom stanju i poslovanju Kompanije, planovima i strategijom budućeg razvoja, ali i problemima s kojima se susreću u svom poslovanju.
Prema riječima domaćina ALFE – MI trenutno zapošljava 270 radnika prosječne starosti oko 21 godinu, a u svom radu sarađuje sa renomiranim svjetskim kompanijama među kojima je Siemens. Oko 99% proizvodnje ove kompanije namjenjeno je evropskom i svjetskom tržištu.

„Samo u današnjem danu planiran je izvoz 26 šlepera kontejnera za izvoz“ istakao je gospodin Mandić.
Iako su na početku poslovanja preuzeli višemilionska dugovanja, ALFE – MI je u prvih 5 godina poslovanja izmirio svoje dugove, a za narednih pet godina ima jasnu strategiju razvoja. Između ostalog to je povećanje proizvodnje sa današnjih 17 na 30 kontejnera dnevno, kao i upošljavanje novih 100 radnika.

Ipak danas je pomenuta i nedovoljna dosadašnja podrška domaćih struktura vlasti, koja se prije svega odnosi na probleme dobijanja poslova u Bosni i Hercegovini, teško obezbjeđivanje potrebnih količina sirove drvene građe, a zbog zastoja u formiranju državne vlasti, iako u fazi pred realizaciju projekata, trenutno su zamrznuti svi kontakti sa Svjetskom bankom.



Ipak istaknuta je i pozitivna saradnja sa bivšim Ministarstvom za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona koje je u okviru svojih projekata pružilo podršku ovoj kompaniji u fazi dobijanja međunarodno priznatih certifikata.

Premijer Tuzlanskog kantona i članovi delegacije nisu krili prijatno iznenađenje planovima i strategijom razvoja ovog privrednog subjekta ističući da je i cilj posjete bio da se uvide planovi razvoja velikih kompanija, a u skladu s tim mogućnosti i modeli kako bi Vlada Tuzlanskog kantona u okviru svojih nadležnosti mogla raditi na stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta i preduslova za brži i kvalitetniji razvoj privrede.

Premijer Čaušević je čestitao rukovodstvu na dosadašnjim rezultatima te izrazio zadovoljstvo planovima za budućnost.