TUZLARIJE - BILTEN TK

09.09.2011.
937.713 KM za ulaganje u oblast vodoprivrede

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o odobravanju 937.713 KM za realizaciju projekata predviđenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2011. godini.



Odlukom su odobrena se sredstva za finansiranje troškova revizije projektne dokumentacije Postrojenja za tretman otpadnih voda Živinice, obilježavanja Svjetskog dana voda sa Ekološkim savezom TK "Eko-zeleni", testiranje bunara B-5 na izvorištu Vlahulje kao i radove na vodosnabdijevanju naselja Ljenobud i Kuge na području općine Srebrenik.

Odobrena su i sredstva za ispitivanje kvaliteta voda akumulacije Modrac za dvije sezone kao resursa od značaja za Kanton, uz finansiranje ispitivanja kvaliteta voda Modraca za još dvije sezone od strane Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo. Također sredstva su odobrena za nastavak regulacije rijeke Sapne u Sapni i radove na rekonstrukciji vodovodnog sistema u području Kadić Mahala, općina Gradačac.

Sufinansirani su Projekat Inicijativa za sliv rijeke Spreče, odnosno konačnog dokumenta Stavovi javnosti u odnosu na problematiku voda sliva rijeke Spreče i izgradnja i rekonstrukcija mjesnih vodovodnih sistema u općinama Banovići, Gradačac, Sapna, Srebrenik i Živinice. Kada je u pitanju odvodnja i tretman otpadnih voda, predviđeno je sufinansiranje izgradnje kanalizacionog kolektora u naselju Bare, općina Srebrenik, te učešće u izgradnji ´´0´´ faze (mehanički tretman) postrojenja za tretman otpadnih voda Živinica.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK