TUZLARIJE - BILTEN TK

08.09.2011.
Ministrica primila nezadovoljne roditelje područne škole u Lipnici

S ciljem rješavanja situacije i početka izvođenja nastave u područnoj školi u Lipnici, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović, primila je danas u posjetu direktora JU OŠ Lipinica Amira Grbića i predstavnike roditelja učenika ove područne škole.



Naime, nezadovoljni saglasnošću koju je Ministarstvo dalo na broj odjeljenja koja se trebaju oformiti u ovoj školi, roditelji učenika su blokirali početak izvođenja nastave u školskoj 2011/12. godini.

Kako je istaknuto na sastanku, područnu školu u Lipnici ove godine pohađaju ukupno 22 učenika i to 6 učenika prvog razreda, 4 učenika drugog razreda, 9 trećeg i 3 učenika četvrtog razreda. Uzimajući u obzir broj učenika i norme propisane Pedagoškim standardima Ministarstvo je dalo saglasnost za formiranje četverorazredne kombinacije, na što su roditelji izrazili svoje nezadovoljstvo.

„Slažem se da svaka kombinacija razreda, a samim tim i četverorazredna, nije poželjna s aspekta kvaliteta rada i nastave“ istakla je ministrica Avdibašić Vukadinović dodajući da standadri propisuju minimalno 10, a maksimalno 24 učenika kada je u pitanju četverorazredna, a svaka druga, dvorazredna ili trorazredna kombinacija podrazumijeva minimalno 12, a maximalno 28 učenika.
„Uzimajući u obzir sve navedeno može se zaključiti da je jedina moguća kombinacija, a koja je usklađena sa aktualnom normativom, četverorazredna kombinacija, a nedopustivo je da roditelji neslanjem djece, učenika u školu bojkotiraju zakone i akte Ministarstva“ kazala je Ministrica.

Također, kako bi se iznašlo što kvalitetnije rješenje, Ministrica je predložila da djeca umjesto u područnoj, nastavu pohađaju u centrralnoj školi, a da Ministarstvo preuzme obavezu plaćanja troškova prijevoza učenika, što bi kada je u pitanju kvalitet nastave za djecu bilo mnogo korisnije. Drugi prijedlog je bio da se kao pomoć nastavniku u izvođenju nastave u četverorazrednoj kombinaciji angažuje jedan volonter, što bi u mnogome doprinijelo da se nastavni plan i program u okviru četverorazredne kombinaicje kvalitetnije realizuje.

Roditelji su prihvatili prijedlog Ministarstva, a koji podrazumijeva angažman volontera, tako da će već u narednim danima početi nastava u područnoj školi u Lipnici.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK