TUZLARIJE - BILTEN TK

08.09.2011.
Šest ministarstava TK prezentiralo strateške planove

U Hotelu Tuzla jučer je upriličena prezentacija strateških planova šest ministarstava Tuzlanskog kantona za period 2012.-2014. godine.

Strateški planovi su rezultat zajedničkog rada ministarstva i Udruženja za razvoj „Nerda“. Uvođenje strateškog planiranja u Vladi Tuzlanskog kantona ima za cilj bolju upotrebu raspoloživih resursa i daljem razvoju kapaciteta u javnom sektoru.



- Šest ministarstava su prezentirali svoje strateške planove i ciljeve, a oni trebaju da se uklope u ciljeve Vlade TK. Kao što znate, mi smo to dužni i obavezni prezentirati Skupštini TK, i ovo što danas radimo je priprema da se na drugi, kvalitetniji način, sa mjerljivim indikatorom, pokuša suziti na ciljeve koji su prioritet. Da ne bude zabune, mi ćemo to svesti na 3 do 5 ciljeva a što se tiče ministarstava oni će imati svoje podciljeve a sve u cilju razvoja TK, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.

Na novinarsko pitanje da se pokuša nešto konkretno reči da bi javnosti bilo jasnije šta se dešavalo u Hotelu Tuzla, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Aziz Čačković rekao je

- Vrlo je teško nešto konkretno reči za uopšteni dokument, ono što je najkonkretnije je da su tačno određeni ciljevi, nosioci izrade projekata, programa, dinamika za njihovo ispunjene, odnosno kontrola kada šta treba da bude. Kada je riječ o Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja, tu je prvo jačanje kadrovske strukture, u oblasti saobraćaja potencirano je na boljim cestama, smanjenju nesretnih slućajeva posebno onih sa smrtnim ishodom, razbijanje saobraćajne blokade, izrade autoputeva, izgradnja novih puteva u TK, a u oblasti turizma, jačanje potencijala koji su sada samo resursi nedovoljno iskorišteni, u sferi sportsko - rekreativnog i zdravstvenog turizma. Veliku šansu pruža i vjerski turizam.


Ministar Čačković

Kako je na jučerašnjoj prezentaciji rečeno Nerda je u saradnji sa konsultantskom kućom „Everest“ u aprilu 2011. godine počela aktivnosti jačanja kapaciteta za strateško planiranje sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva TK, Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Ministarstvom prostoronog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Nakon intenzivnog rada u proteklim mjesecima uspješno su okončane aktivnosti izrade strateških planova.

S.M.