TUZLARIJE - BILTEN TK

05.09.2011.
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH posjetio TK


Funkcionisanje i budžet pravosudnih institucija na području Tuzlanskog kantona, problemi s kojima se sudovi u Kantonu suočavaju u svom radu, kao i otpočinjanje sa radom novoosnovanih sudova u Banovićima i Lukavcu bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) koje je predvodio predsjednik Vijeća Milorad Novković.



Između ostalog premijer Čaušević i ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović su predstavnike Vijeća informisali o aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona i trenutnom stepenu realizacije sanacije zgrade Općinskog suda u Banovićima, te je istaknuta spremnost da novoosnovani sudovi u Banovićima i Lukavcu počnu sa radnom već od početka naredne kalendarske godine.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena izgradnji zgrade Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Kako je istakao premijer Čaušević, očekuje se da zgrada bude završena i spremna za useljenje tokom 2012. godine. Preseljenjem Tužilaštva u nove, namjenski izgrađene prostorije steći će se uslovi za kvalitetniji rad ove institucije, složili su se sudionici današnjeg sastanka.

Gosti su danas akcentirali dobru dosadašnju saradnju VSTV-a sa ovim resornim ministarstvom u Vladi Tuzlanskog kantona, te naveli da je cilj VSTV-a da u narednom periodu zajedno sa Ministarstvom pravosuđa i uprave TK radi na povećanju efikasnosti pravosudnih institucija u našem kantonu.

Osim predsjednika Novkovića, sastanku su u ime Vijeća prisustvovali direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Muhamed Tulumović i šef Kabineta Predsjedništva VSTV BiH Admir Suljagić, dok su u ime Vlade TK osim Premijera i Ministra pravosuđa i uprave TK, sastanku prisustvovali ministar finansija TK Mlađan Lazić i saradnici.


Priredio(la): Služba za informisanje