TUZLARIJE - BILTEN TK

23.09.2011.
Delegacija Vlade TK posjetila TTU i Rudnik soli Tuzla

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Seadom Čauševićem posjetila je danas Tvornicu transportnih uređaja (TTU) u Tuzli i obišla bušotine za istraživanje eksploatacionih ležišta soli Rudnika soli Tuzla na Tetimi.


TTU Tuzla


U okviru posjete TTU Tuzla, fabrici koja je u većinskom vlasništvu Vlade, članovi delegacije imali su se priliku uvjeriti u pozitivan trend razvoja ovog nekadašnjeg giganta.

„TTU danas zapošljava 357 radnika i ono na što smo ponosni jeste da od 2008. godine redovno izmirujemo sve naše obaveze“ rekao je Dževad Kadrić, Direktor TTU Tuzla.
Ipak na sastanku je razgovarano i o problemima s kojima se TTU susreće u svom radu i koji mu stoje na putu bržeg i kvalitetnijeg razvoja. Na prvom mjestu radi se oko 60 radnika invalida druge kategorije, te dvadeset radnika koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, u vezi s čim su se za pomoć obratili Vladi Tuzlanskog kantona.

Članovi delegacije su izrazili zadovoljstvo težnjom firme da svojim snagama uz pomoć Ministarstva industrije, eneregetike i rudarstva TK održava visok stepen proizvodnje. „Ovo je jedna od rijetkih firmi koje su u većinskom državnom vlasništvu, a koja pokazuje volju i želju da se održi. Istovremeno ova firma treba veoma malu podršku da opstane na tržišti i da u skorijoj budućnosti stabilno krene u dalji razvoj“ rekao je danas premijer Čaušević i dodao će Vlada nastojati da obezbijedi sredstva za penzionisanje radnika koji su ispunili uslove za penziju, te istovremeno naći rješenje za reviziju invaliditeta onih radnika koji imaju II kategoriju invalidnosti.



Današnji dan delegacija je iskoristila da u društvu uprave Rudnika soli Tuzla, obiđe postrojenja i eksploatacione bušotine Rudnika soli na Tetimi. Podsjećanja radi, Vlada Tulanskog kantona nedavno je izdvojila 500.000 KM za Program investiranja u izgradnju istražno – eksploatacionih bušotina na ležištu kamene soli „Tetima” Rudnika soli „Tuzla” d.d. Tuzla.
„Danas smo se i praktično uvjerili da je Vlada Tuzlanskog kantona ispravno uložila sredstva za dalja istraživanja i da su poslovi izvedeni sasvim korektno“ riječi su ministra industrije, energetike i rudarstva TK Željka Knežičeka. Inače Rudnik soli je od izuzetne važnosti za hemijsku industriju na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, posebno kada s e uzmu u obzir planovi Sisecam sode iz Lukavca i Solane u Tuzli da povećaju svoje proizvodne kapacitete za što je nezaobilazan uslov povećanje kapaciteta proizvodnje slanice iz Rudnika soli Tuzla.

Delegaciju Vlade osim premijera Čauševića i ministra Knežičeka, činili su savjetnici premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner i Mirsad Bakalović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK