TUZLARIJE - BILTEN TK

22.09.2011.
Ministri u Vladi TK posjetili Termoelektranu Tuzla

Kako bi lično uručili Mišljenje u postupku izdavanju urbanističke saglasnosti za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, u posjeti Termoelektrani danas su boravili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Senija Bubić i ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček.


Izdavanjem ovog Mišljenja stekli su se uslovi za izdavanje urbanističke saglasnosti nadležnog federalnog ministarstva, a time i nastavak radova na izgradnji Bloka 7 u tuzlanskoj termoelektrani.

Direktor Termoelektrane Fadil Nadarević ne krijući zadovoljstvo današnjom posjetom, pohvalio je saradnju koju Termoelektrana u posljednje vrijeme ima sa ministarstvima industrije, energetike i rudarstva i prostornog uređenja i zaštite okolice. Termoelektrana jeste zagađivač i to niko ne osporava, ali je Termoelektrana Tuzla u vrlo kratkom vremenu mnogo uradila na smanjenju procenta zagađenja okolice složili su se učesnici današnjeg sastanka te istakli pozitivan trend smanjenja zagađenja od strane Termoelektrane Tuzla.

„Mi želimo da se na nas računa u svim projektima zaštite okolice, ne zato što mi to moramo, nego zato što mi to želimo“ rekao je direktor Nadarević, i dodao „sada smo vrlo blizu da sa našim prvim sagovornikom, Vladom Tuzlanskog kantona, sinergijski radimo na stvaranju boljih uslova i kvalitetnijeg života svih građana Tuzle i Tuzlanskog kantona u cjelini“.

U razgovorima je također podcrtana i činjenica da tuzlanska termoelektrana proizvodi 52% od ukupne proizvodnje električne energije u Elektroprivredi BiH. Izgradnjom i puštanjem u rad Bloka 7 elektrana će raspolagati i većim količinama pare kako za potrebe industrije tako i za potrebe sistema daljinskog zagrijavanja općina Tuzlanskog kantona, zašto već postoji izuzetna zainteresiranost.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK