TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2011.
Ambasador Velike Britanije u BiH posjetio Tuzlanski kanton


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Nigel Casey (Najdžel Kejsi) susreo se danas sa premijerom TK Seadom Čauševićem i predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazitom Jašarevićem.



Premijer Čaušević je ambasadora Casey-a upoznao sa stanjem i političkom strukturom vlasti u institucijama Tuzlanskog kantona, kao i prioritetima u radu Vlade. Ovom prilikom posebna pažnja je posvećena smanjenju broja nezaposlenih na području našeg kantona, izgradnji saobraćajne infrastrukture i razvoju elektro - energetskog sektora, a razgovaralo se i o sistemu obrazovanja i upisnoj politici koja, kako je istaknuto danas, mora biti prilagođena potrebama tržišta rada.

Kako je istakao ambasador Casey Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj male i srednje specijalizirane privrede, jer iskustva pokazuju da se specifični proizvodi iz Bosne i Hercegovine mogu plasirati i na zapadno, evropsko tržište. „Ono što je potreba u Bosni i Hercegovini, a što bi još više privuklo interes stranih investitora, jeste smanjivanje i pojednostavljivanje administrativnih procedura za otvaranje novih kompanija, “ riječi su ambasadora.

Također, ambasador je istakao i da zemljama Evropske unije ne nedostaje interesa da vide Bosnu u Hercegovinu u okrilju EU, ali da je potrebno iskreno partnerstvo sa strukturama u BiH, jer „i pored interesa Europske unije, ljudi u Bosni i Hercegovini moraju iskazati svoj interes za brže ispunjavanje standarda i pristupanje evropskim integracijama“.

Kada je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine premijer Čaušević i predsjednik Skjupštine TK Bajazit Jašarević su istakli da je ipak neophodna jača podrška uticajnih zemalja Evropske unije kako bi Bosna i Hercegovina snažnije i brže koračala evropskim putem, jer u Bosni i Hercegovini postoje i određene grupacije kojima odgovara da ti koraci budu što sporiji.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o cjelokupnoj saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, izgradnji autoputa Orašje – Brčko – Tuzla – Žepče i otvaranju Međunarodnog aerodroma u Tuzli za kargo saobraćaj, te o privrednim potencijalima za čiji razvoj je ključna realizaciji ovih saobraćajnih projekata.

Na kraju sastanka, kojem je prisustvovala i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić, ambasador Casey je izrazio zadovoljstvo današnjoj posjetom, te iskazao želju i nadu da budućom saradnjom pomogne u realizaciji projekata Vlade TK.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK