TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2011.
Javna rasprava o Zakonu finansijske konsolidacije privrednih društava


Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli organizovala zajednički sastanak na kojem je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH prezentiratiralo Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH. Riječ je o Zakonu koji je trenutno u pripremi, a odnosi se na sva privredna društva u većinskom državnom ili privatnom vlasništvu u FBiH.


Ministar za energiju, rudarstvo i industriju FBiH Erdal Trhulj je rekao da će ovaj Zakon omogućiti privrednicima stvaranje boljeg ambijenta za rad.


- Zakon će tretirati sanaciju najvećeg dijela gubitaka koje privreda ima, odnosi se na doprinose za nezaposlene, doprinose za zdravstvo, poreze koji nisu u kategoriji PDV-a, na obaveze prema komunalnim uslugama, a kod većinskih državnih preduzeća odnosi se i na obaveze prema dobavljačima i radnicima. Zakon je realan s obzirom na trenutno stanje i raspoloživa finansijska sredstva, te se nadamo da se veliki broj privrednih subjekata može ponovo dovesti u stanje likvidnosti i da se osigura egzistencija radnika i privrednih subjekata, istakao je ministar Trhulj te dodao da će procedura usvajanja Zakona trajati četiri do pet mjeseci.



Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla je istakao da se radi o bitnom Zakonu koji će doprinjeti stvaranju boljih uslova za privredu FBiH. Nakon Tuzle razgovori će biti obavljeni i sa privrednicima Zenice, Travnika i drugih gradova.

S.P.