TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2011.
Puštene u rad nove telefonske centrale u Tuzli i Lukavcu


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević prisustvovao je danas svečanom puštaju u rad dvije nove telefonske centrale na području Tuzlanskog kantona.



Realizacijom ovih projekata BH Telecom-a, korisnici telekomunikacijskih usluga u mjesnim zajednicama Dragodol, Mandići, Batva i Slatina u općini Tuzla i u mjesnoj zajednici Bistarac u Lukavcu bit će u mogućnosti koristiti najnovija tehnološka rješenja i napredne tehnologije u izboru usluga koje pruža BH Telecom. Prije svega to se odnosi na veće brzine pristupa internetu, usluge Moja TV, a također, su stvorene i dugoročne pretpostavke za poboljšanje kvaliteta telekomunikacijskih usluga na području ovih mjesnih zajednica.

Zbog malog obima usluga koje su se putem starih centrala, prevaziđenog kvaliteta, mogle pružiti građanima BH Telecom dd Sarajevo, Direkcija Tuzla vrši konstantna ulaganja u rekonstrukciju i proširenja pristupnih mreža i nabavku moderne opreme slijedeći koncept decentralizacije sistema TK centrala i skraćivanja pristupne korisničke linije na području cijeloga kantona, istaknuto je prilikom puštanja u rad.

Projekat vrijedan oko 4 miliona KM započet 2009. je u cijelosti je završen, koncem mjeseca septembra. Puštanjem u rad ovih centrala BH Telecom je završio prvi dio planiranih aktivnosti, a tokom 2012. godine za područje MZ Slatina do svakog ulaza u stambenu zgradu ili poslovnog objekta će se postaviti optički kabal. Ovakva infrastruktura otvara mogućnost da se, po prvi put na području djelovanja Direkcije Tuzla, optičko vlakno dovede korisniku direktno u stan, što će dodatno poboljšati mogućnosti pružanja usluga i povećati pristupne brzine internetu, najavljeno je iz Telecoma.

Današnjoj svečanosti, osim predstavnika BH Telekoma i premijera Čauševića prisustvovali su i načelnici općina Tuzla i Lukavac Jasmin Imamović i Dževad Mujkić sa saradnicima te brojni građani.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK