TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2011.
Vlada Tuzlanskog kantona će podržati razvojne projekte GIKIL-a

Proširenje proizvodnog asortimana Global Ispat koksne industrije iz Lukavca i snažniji ulazak u oblast energetike i proizvodnje električne energije bila je tema današnjeg sastanka uprave ovog privrednog subjekta sa ministrom industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona prof. dr. Željkom Knežičekom.



Kako je istaknuto na sastanku, u cilju stabilizacije finansijskih rezultata GIKIL je započeo aktivnosti na realizaciji niza novih projekata od čega se izdvajaju početak proizvodnje livačkog koksa, povećanje proizvodnje električne energije sa trenutnih 10 na oko 30 megavata, kao i niz projekata za poboljšanje ekoloških standarda koji će biti usklađeni sa normama Evropske unije.

„Očekujemo da će ulaganja u ove razvojne projekte iznositi oko 130 miliona američkih dolara, za koje je EBRD načelno dao svoj pristanak“ rekao je generalni direktor GIKIL-a Guntupalli Jagannadham i dodao da je EBRD, od tima stručnjaka koje je poslao u GIKIL, već dobio vrlo pozitivan izvještaj.

Na sastanku je akcentirana neophodnost podrške Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva realizaciji ovih projekata, koja će pomoći GIKIL-u i EBRD-u da se u fondu rezerviraju sredstva za potrebe Global Ispat koksne industrije iz Lukavca.

„Mi ćemo u Ministarstvu pripremiti i Vladi Tuzlanskog kantona predložiti pismo podrške za realizaciju ovih projekata, jer razvoj GIKIL-a podrazumijeva između ostalog i dodatna upošljavanja, kako direktno u ovoj kompaniji, tako i indirektno u drugim kompanijama koje kooperatnski rade uz GIKIL, a što je jedan od prioriteta u radu cjelokupne Vlade Tuzlanskog kantona“ istakao je ministar Knežiček, te dodao da će pismo u što kraćem roku biti dalje proslijeđeno Premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, kao i resornim federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije, te prometa i komunikacija.

Današnji sastanak učesnici su iskoristili i za kratke razgovore o saradnji između GIKIL-a i Koksno hemijskog kombinata iz Lukavca čiji je većinski vlasnik Vlada Tuzlanskog kantona, te prijevozu koji za potrebe GIKIL-a obavljaju Željeznice Federacije BiH.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK