TUZLARIJE - BILTEN TK

15.10.2011.
Usvojen Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2011/12. godinu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je prikupilo i obradilo podatke o upisu učenika u prvi razred devetogodišnje osnovne škole Tuzlanskog kantona za 85 javnih i jednu privatnu osnovnu školu, kao i 33 srednje škole na području našeg kantona.

U prvi razred osnovnih škola upisano je ukupno 4.449 učenika od čega je 2.155 ili 48, 43% djevojčica i 2.294 ili 51, 57% dječaka. Od ukupnog broja u redovne osnovne škole upisano je 4.440 učenika, dok je 9 učenika upisano u dvije ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje. Najveći broj upisanih učenika u prve razrede redovnih osnovnih škola zabilježen je u općini Tuzla 988 učenika ili 22, 26%, a zatim slijede općina Živinice sa 629 upisanih učenika ili 14, 17% i Gračanica sa 505 učenika ili 11, 38%.

Najmanje učenika upisano u osnovne škole u Sapni, 96 učenika ili 2, 17% i Teočaku, 64 učenika ili 1, 45%. U odnosu na prošlogodišnji upis učenika u prve razrede, ovogodišnji upis učenika smanjen je za 114 učenika ili 3, 38%.
Osim upisa učenika u redovne i specijalne osnovne škole izvršen je i upis 151 učenika u prve razrede paralelnih osnovnih muzičkih škola.
Kada je u pitanju upis učenika u prve razrede srednjih škola Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, nakon niza aktivnosti koje su prethodile donošenju Plana upisa u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2011/12. godinu, među kojima je i Javna rasprava o prijedlogu plana upisa učenika u srednje škole u Tuzlanskom kantonu, donijelo pomenuti Plan, u skladu s kojim je na području Kantona u 33 srednje škole za školsku 2011/12. godinu planiran upis 8.506 učenika. U gimnazije je planiran upis 1.650 učenika u tehničke i srodne škole 3.690 učenika, u stručne škole 2.940 učenika, u umjetničke 90 učenika, vjersku školu 120 učenika, a za 16 učenika je planiran upis u specijalnu školu. Planom upisa u srednje škole predviđena je mogućnost da se svi učenici sa završenim osnovnim obrazovanjem mogu upisati u neku od srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Poslije prvog upisnog roka pokazalo se da za određena zvanja i zanimanja postoji veći interes učenika nego što se to očekivalo, tako da su napravljene određene izmjene plana upisa učenika u srednje škole, a sve u cilju da se učenicima obezbijedi upis u škole za čija su stručna zvanja i zanimanja najviše zainteresovani.

Svi učenici koji su završili osnovnu školu na području Tuzlanskog kantona, kao i mali dio učenika iz drugih sredina, upisali u srednje škole u Tuzlanskom kantonu.

Na osnovu podataka iz Izvještaja može se zaključiti da je većina učenika koji su završili osnovnu školu nastavila svoje školovanje u srednjim školama, tako da je ove školske godine broj učenika koji pohađaju srednje škole na području Tuzlanskog kantona veći za 2.163 učenika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK