TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2011.
Prijem u Vladi TK
Slijepe osobe ravnopravni su članovi zajednice


Uoči 3. međunarodnog festivala književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja Jugoistočne Evrope pod nazivom “Pjesma je naša svjetlost” koji organizuje Savez udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, organizatore i učesnike Festivala primila je Nađa Avdibašić - Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK i zamjenik premijera TK Mlađan Lazić.



S obzirom da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK jedan od pokrovitelja ove međunarodne kulturne manifestacije vizuelno hendikepiranih osoba iz regije, uz potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, ministrica Avdibašić – Vukadinović izrazila je zahvalnost što se jedan ovako važan skup organizuje upravo u Tuzli.

Kako je istakao Sakib Arapčić, izvršni direktor Saveza, ovo je treći skup koji se organizuje sa ciljem da se pokaže koliko spretnosti, talenta i vještina posjeduju slijepe osobe, ali i da se ukaže na njihov jednak tretman u društvenoj zajednici.
Slična iskustva iznijeli su i gosti iz Srbije i Makedonije, a kako je istakao Čedomir Šopkić, novinar i urednik radijske emisije Radia Skopje, položaj slijepih nije idealan, ali se svi trebaju zalagati da bude još bolji, ne samo nevladin sektor i udruženja, nego i državni organi.
Nakon prijema položeno je cvijeće na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, a zatim je održan koncert na kome je uz goste iz regiona prisutne goste pjesmom počastio specijalni gost Festivala Muhamed Mujkanović.

B. K.