TUZLARIJE - BILTEN TK

13.12.2011.
Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava malim i srednjim preduzećima


U prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća koja su aplicirala na Javni poziv za dodjelu sredstava za podršku razvoju Kantona.



Na javni poziv ove godine pristiglo je ukupno 120 prijava, od čega je 68 prijava ispunjavalo uslove Poziva.
Prema riječima Dijane Bilanović, Ministrice razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je za ovu vrstu podrške malim i srednjim preduzećima planirala 464.050, 00 KM. „Najveći dio sredstava na koji se odnose današnji ugovori tiče se subvencija za realizaciju projekata razvoja poduzetničke infrastrukture. Za ove namjene sedam privrednih subjekata dobilo je ukupno 100.000, 00 KM“ istakla je ministrica Bilanović, te dodala da se radi o skromnim sredstvima za koje se nada da će ipak doprinijeti razvoju male i srednje privrede, a time i otvaranja novih radnih mjesta na području Tuzlanskog kantona.

Kako je danas istaknuto za razliku od proteklih godina, kada su se sredstva dodjeljivala svim aplikantima koji ispune uslove Poziva, ove godine finansirani su samo najbolji projekti, odnosno, oni projekti koji su prema kriterijima ostvarili najveći broj bodova. Na taj način, Ministarstvo i Vlada žele potaknuti sve privredne subjekte da ozbiljno pristupe pripremi projekata i prikupljanju potrebne dokumentacije, što su i kriteriji koji se primjenjuju u međunarodnim i fondovima Evropske unije. Ove godine najkvalitetnijim projektima su dodjeljena sredstva dovoljna za realizaciju projekata sa kojim su aplicirali na javni poziv. Time je opravdan i zahtjev Ministarstva da se projekti u potpunosti realiziraju, a nakon toga i opravdaju dodjeljena sredstva, istaknuto je danas.



Kada su u pitanju planovi za narednu godinu, Ministarstvo je nedavno provelo anketiranje privrednih subjekata, kako bi se odredio za privredu najznačajniji oblik pomoći, te je odlučeno da se posebna pažnja naredne godine posveti subvencioniranju kamata investicionih i obrtnih kredita. Također, ministrica Bilanović je prisutne upoznala i sa aktivnostima koje Ministarstvo vodi u cilju obezbjeđivanja dodatnih sredstava iz međunarodnih fondova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK