TUZLARIJE - BILTEN TK

09.01.2012.
Danas potpisan
Ugovor o izvođenju radova na prospekcijskom pregledu napuštenih jamskih objekata


Ugovor o izvođenju radova na prospekcijskom pregledu napuštenih jamskih objekata doo Rudnici nemetala "Kladanj" Kladanj danas su u prostorijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva potpisali predstavnici doo Rudnici nemetala "Kladanj" i doo "Rudar" iz Tuzle.



Potpisivanjem ugovora stekli su se preduslovi za provođenje prospekcijskog pregleda koji će obuhvatiti utvrđivanje plinskog stanja u jami, te vršenje rudarsko – građevinskih radova nakon što se utvrdi fizičko stanje jamskih prostorija i podgrade, te odvodnih kanala i provjetravanja jame.
„Nakon završenog pregleda, a u zavisnosti od Rješenja i mišljenja nadležne federalne inspekcije i stručnog tima plan je da, ukoliko mišljenje bude pozitivno, izvršimo privatizaciju rudnika ili da korištenje mineralnog ležišta magnezita damo pod koncesiju, ili, ukoliko mišljenje bude negativno, idemo u zbrinjavanje 15 preostalih radnika, konzerviranje jame i zatvaranje u skladu sa Zakonom o rudarstvu“ riječi su ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona prof. dr. Željka Knežičeka.

Inače Rudnici nemetala „Kladanj“ ne rade još od 1992.godine, a u obliku društva sa ograničenom odgovornošću egzistiraju od 2001. godine.
Značajno je istaći da je u vrijeme dok su se provodile procedure planiranja ulaska u jamske prostorije dužine 12, 5 km, Ministarstvo u 2011. godini obezbijedilo obavezno zdravstveno osiguranje za 20 radnika ovog rudnika, a za 5 radnika je uvezan radni staž i oni su otišli u zasluženu penziju.

Današnji Ugovor potpisali su direktorica Rudnika nemetala „Kladanj“ Hajrija Dodolović i direktor d.o.o. „Rudar“ Asmir Kadrić, a potpisivanju su osim ministra Knežičeka prisustvovali i član Nadzornog odbora Rudnika Nurdin Muhamedbegović i direktor za istraživanje i razvoj u d.o.o. Rudar Ejub Mumić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK