TUZLARIJE - BILTEN TK

24.05.2012.
Vlada TK
Potpisan ugovor o koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska

U prostorijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona danas je sa predstavnicima JP “Elektroprivreda BiH” D.D. Sarajevo ZD Rudnici “Kreka” D.O.O. Tuzla potpisan ugovor o koncesiji za eksploataciju industrijske mineralne sirovine – kvarcnog pijeska.



Potpisivanjem uglja koncesionaru je dato pravo na eksploataciju kvarcnog pijeska za period od pet godina na lokalitetu površinskog kopa “Šićki brod“ u općini Lukavac. Ono što je veoma značajno za današnje potpisivanje jeste da će u narednom periodu po prvi puta Rudnici „Kreka“ kao svoj proizvod moći ponuditi i kvarcni pijesak koji je do sada bio nus proizvod, a ugovor će obezbijediti razvoj jednog novog proizvodnog pogona u Rudniku.

„U narednom periodu ćemo nastojati da i ostale sekundarne sirovine, koje su se do sada smatrale jalovinom, a za koje postoji potreba, iskoristimo i ponudimo na tržištu“ istakao je danas direktor Rudnika „Kreka“ dr. Rešad Husagić.

Kako je ugovorom definirano Rudnici „Kreka“ će koncesoru plaćati jednokratnu nakandu za dodijeljenu koncesiju, kao i tekuću koncesionu naknadu. 80% sredstava prikupljenih po osnovu koncesije bit će usmjereno lokalnoj zajednici, u ovom slučaju Općini Lukavac, a 20% sredstava usmjerit će se u dalje istraživanja, istakao je ministar Knežiček, te dodao da će se u narednom periodu raditi na potpisivanju ugovora o koncesiji za ekploataciju laporovite gline, koja je trenutno također dio jalovine, a koja može biti dobra sirovina za građevinsku industriju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK