TUZLARIJE - BILTEN TK

01.05.2008.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu aerodroma


Vlada Tuzlanskog kantona je na jučer održanoj sjednici usvojila Izvještaj o radu Međunarodnog aerodroma Tuzla u 2007. godini.
Obrazlažući Izvještaj direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović podsjetio je da je odlaskom snaga NATO-a koje su bile stacionirane na ovom Aerodromu 30.11.2006. godine Aerodrom zatvoren za obavljanje bilo kakvih zračnih operacija.

Ta obustava trebala je trajati najduže 60 dana. Neočekivana odluka o smanjenju snaga EUFOR-a dodatno je otežala uslove u kojima se našao Aerodrom Tuzla, jer bilo kakve
aktivnosti nisu mogle biti nastavljene dok jedinice EUFOR-a nisu u potpunosti napustile bazu ORAO. Takva situacija trajala je do 30.6.2007. godine.

Odmah nakon primopredaje baze ORAO između snaga NATO-a i Ministarstva odbrane BiH poduzeto je niz aktivnosti u cilju ustupanja dijela vojnog aerodroma Dubrave na korištenje Aerodromu Tuzla i stvaranja uslova za ponovno stavljanje Aerodroma u funkciju. Direkciji za civilnu avijaciju upućen je zahtjev za dobijanje certifikata aerodromskog operatera.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje 93% ostvarenih prihoda u 2007. godni su sredstva iz budžeta Tuzlanskog kantona, jer Aerodrom u prošloj godini nije bio otvoren za saobraćaj. Aerodrom je ostvario gubitak od 58 448, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila i Izvještaj o radu Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ za 2007. godinu. Kako je navedeno u izvještaju Nadzorni odbor je radio u skladu sa Planom rada koji je bio u funkciji ciljeva Uprave Preduzeća odnosno preuzimanja kompletnog Aerodroma sa svim materijalnim, kadrovskim i funkcionalnim obavezama.

Vlada je usvojila i Etički kodeks JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“.

Priredio(la): S.M.