TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2008.
Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje posjetio premijera TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa direktorom Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralemom Šarićem i Markom Pejčinovićem iz federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
Gosti su upoznali Premijera o aktivnostima koje se vode u cilju unapređenja službi za zapošljavanje i vraćanju ovim službama njihove prave funkcije.
Prema riječima gospodina Šarića intenzivno se radi na projektu aktivnog traženja posla i uvođenju ISO standarda u rad Zavoda odnosno službi i biroa za zapošljavanje.
Kantonalna služba za zapošljavanje Tuzla ima dobre rezultate i zaslužuje podršku, s obzirom na obim posla koji ima. Nažalost službe u Tuzli i Sarajevu rade u najlošijim uslovima kada je u pitanju prostor i to bi se moglo odraziti na proces standardizacije. Od kantonalne Vlade zato očekujemo podršku u cilju rješavanja ovog problema“ istakao je direktor federalnog Zavoda za zapošljavanje.
Upućena je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona na podršci koju je dala Programu federalne Vlade, a tiče se reregistracije lica evidentiranih na zavodima za zapošljavanje, u cilju objektiviziranja broja stvarno nezaposlenih osoba.
Prema riječima gospodina Pejčinovića reforma socijalnog sektora neće biti moguća preko noći, ali je trenutno stanje više neodrživo.
Trenutno, nažalost, naša socijalna politika stimulira nerad i mi to moramo promijeniti“ istakao je gospodin Pejčinović.
Gosti su upoznali premijera Mujića da reregistracija već ima svoje efekte jer je već smanjen broj evidentiranih nezaposlenih lica.
Premijer Mujić je još jednom izrazio podršku ovom procesu i istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona svjesna problema da Kantonalna služba za zapošljavanje trenutno radi u vrlo neuslovnom prostoru. Prema riječima premijera Mujić već se razmišlja o mogućim rješenjima ovog problema.
Susretu su prisustvovali i direktor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemso Berbić i kantonalni ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo.

Priredio(la): S.M.