TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2013.
Vlada TK
Nova i bolja radna mjesta


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Okvirni program mjera za "Nova i bolja radna mjesta". Naime, Tuzlanski kanton je i prije pojave recesije imao duboke strukturne poremećaje tržišta rada, što Vladi nameće obavezu da se snažnije suoči sa izazovima alarmantne nezaposlenosti. Program mjera "Nova i bolja radna mjesta" konkretan je odgovor Vlade Tuzlanskog kantona na probleme nezaposlenosti u kratkoročnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj ravni.

Osnovu Programa čini konceptualno opredjeljenje da se otvaranje "novih i boljih radnih mjesta" može ostvariti kombinacijom mjera optimizacije korištenja raspoloživih resursa i pokretanja investicija, posebno u javnom sektoru, i sa fokusom na infrastrukturu. Kratkoročne mjere, prije svega, podrazumijevaju očuvanje postojećih radnih mjesta, te stvaranje pretpostavki za kreiranje novih radnih mjesta boljim organiziranjem javnog sektora i optimalnim korištenjem raspoloživih javnih resursa i to na područjima tržišta rada, upravljanja poticajima i artikuliranja fiskalnog kapaciteta Kantona.

Srednjoročne mjere se odnose na konkurentnost malih i srednjih preduzeća i obuhvataju djelovanje na područjima upravljanja javnim resursima, upravljanja javnim investicijama, inicijativa "gazele" i sektorski ciljevi iz oblasti ekonomske strukture i razvoja. Dugoročno, Vlada TK treba da započne pripreme za izradu Strategije razvoja za period 2014 - 2020., koja će biti osnova za angažovanje sredstava IPA II fondova. Ove mjere obuhvataju djelovanje na područjima pripreme za prihvatanja podrške EU za period 2014 -2020., obrazovanje i istraživanje, novi sektori i direktne strane investicij.

Naravno za realizaciju zacrtanih ciljeva neophodno je postizanje društvenog konsenzusa i jačanje institucionalnih kapaciteta za razvoj našeg kantona. Slijedeći veoma važan korak je izrada Akcionih planova svih resora, sa jasno naznačenim mjerama odnosno aktivnostima, nosiocima aktivnosti, sredstvima potrebnim za realizaciju, izvorima sredstava kao i rokovima realizacije, a koji će se usvojiti odmah po usvajanju Budžeta za 2013 godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK