TUZLARIJE - BILTEN TK

19.03.2013.
Energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije




Izgradnja i postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na nekoliko desetina krovova javnih objekata, kao i izgradnji jednog solarnog polja na području Tuzlanskog kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića sa predstavnicima njemačke građevinske kompanije „Botabau“. Sastanku su prisustvovali i predstavnici renomirane grupacije u oblasti proizvodnje solarnih sistema „SolarWorld“, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 milijarde eura. Cilj sastanka je početak saradnje Tuzlanskog kantona sa ovom grupacijom koja raspolaže velikom iskustvom u oblasti korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora za proizvodnju električne energije.

Prema današnjem razgovoru SolarWorld bi u ovom slučaju uložio svoje znanje i panele, a od Kantona se očekuje normativno pravna podrška, te obezbjeđenje nosive konstrukcije i potrebne infrastrukture, za čiju bi izradu bila zadužena preduzeća sa područja Bosne i Hercegovine, ali pretežno Tuzlanskog kantona. U vezi sa realizacijom ovih projekata dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji će preciznije definisati rokove i zadatke.

Osim premijera Čauševića, današnjem sastanku su prisustvovali Ludger C. Schatze i Mirsad Fikić u ime kompanije Botabau iz Berlina, Dr. Georg Langnberg finansijski projekt menadžer u ime grupacije SolarWorld, savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner i pomoćnik Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje