TUZLARIJE - BILTEN TK

16.05.2013.
Sead Čaušević:
˝TK je bez Vlade, čak i one u tehničkom mandatu!˝




- Protivno Poslovniku koji, između ostalog, uređuje i proceduru zakazivanja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, ista je održana u kasnim satima te ćemo u tom pravcu preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bismo osporili legalnost same sjednice, ali i odluka koje su na njoj donešene, kazao je na danas održanoj press konferenciji Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona koji ni sam više nije siguran koja je njegova pozicija.

Naime, na sjednici Skupštine održanoj 15./16. maja parlamentarna većina je donijela Odluku o smjeni premijera i pet SDP-ovih ministara (Nada Čalić-Pavlović, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Dijana Bilanović, Sead Hasić i Alen Taletović), dok je ovu smjenu „preživjela“ jedino Alisa Bijedić, ministrica finansija u Vladi TK.



- Ja sam smijenjeni premijer, a Tuzlanski kanton trenutno nema Vladu, čak ni u tehničkom mandatu, što je nedopustivo. Kreatori ove situacije danas su doveli naš Kanton u stanje bez izvršne vlasti jer ni ja, a ni ministri, ne možemo ništa potpisati. Prelaznih odredbi u ovom slučaju nema, a navedeno je da odluka sa sporne sjednice stupa odmah na snagu, kazao je Čaušević.

Sutra je zakazana sjednica Skupštine TK i prema Čauševićevim riječima, Skupština je ta koja treba da da smjernice šta i kako dalje raditi u situaciji koju je gotovo nemoguće pratiti, u kojoj se isprepliće zakon sa stranačkom pripadnošću, sa ustavnošću, sa vitalnim i kakvim sve interesima, a ponajmanje sa zdravim razumom.

B.K.