TUZLARIJE - BILTEN TK

24.07.2013.
Održana 2. vanredna sjednica Vlade TK
Utvrđene Izmjene i dopune Budžeta TK za 2013. godinu




Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Izmjene i dopune Budžeta TK za 2013. kojim je definisano povećanje rashoda iz budžetskih sredstava za oko 13 miliona KM. Pokriće dodatnih rashoda utvrđeno je povećanjem kreditnog zaduženja od 11, 5 miliona KM za tekuću godinu i povećanjem ostalih vrsta prihoda. Utvrđeno povećanje rashoda najvećim se dijelom odnosi na materijalne troškove i ugovorene usluge od oko 5, 5 miliona KM kao i sredstva u visini od 6.700.000 KM, dobijena od Elektroprivrede BiH, po osnovu sudske odluke BiH.

Rebalansom su predviđena sredstva, izmedju ostalog, i za povećanje podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, za izradu strategije turizma TK, djelomično finansiranje centra za autizam, izdavačku djelatnost, sufinansiranje izgradnje kulturnog centra Sveti Franjo.

Rashodi iz namjenskih i vlastitih sredstava povećani su u iznosu od oko 14 miliona KM od čega se najviše izdvaja za potrebe projekata iz oblasti prostornog uredjenja i vodoprivrede dok je osiguran i dio sredstava za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predvidjena je izmjena Zakona o izvršenju Budžeta za 2013. kojim je obuhvaćeno i kreditno zaduženje od oko 60 miliona KM za pokriće akumuliranog deficita iz prethodnog perioda.

Utvrđen prijedlog Zakona o osnivanju Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta
Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o osnivanju Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona i uputila ga u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

Vlada TK je utvrdila prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla i uputila ga Skupštini radi razmatranja i donošenja. Odluka je obrazložena činjenicom da su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti postojeće zdravstvene ustanove i privatne prakse dužne, u roku od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona, uskladiti svoju organizaciju i poslovanje s odredbama ovoga zakona i vezanim propisima. Kliničke ustanove koje su bile nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja, u skladu sa ranijim propisima koji su uređivali ovu oblast, stupanjem na snagu ovog zakona dobijaju naziv univerzitetske bolnice sa obavezom da svoju organizaciju i poslovanje usklade sa odredbama ovog zakona i propisima donesenim na osnovu ovog zakona u roku od 36 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Vlada je donijela i zaključak kojim je prihvatila prijedlog Statuta Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko-klinička bolnica Tuzla i proslijedila ga u skupštinsku proceduru.

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju visine naknade za korištenje godišnjeg odmora za 2013. godinu. Odluka je donesena na osnovu ranije potpisanog sporazuma sa sindikatima čime je utvrdjena visina naknade od 400 KM a isplata prvog dijela predvidjena je dio 31.8. 2013.

Vlada TK je donijela Rješenje kojim se stavlja van snage Rješenje o imenovanju vršioca dužnosti policijskog komesara Uprave policije MUP-a TK.

Vlada je dala saglasnost na odluke Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o odobravanju sredstava po osnovu naknada za obavljene tehničke preglede. Odobrena su sredstva u iznosu od 25.000.00 KM neprofitnim organizacijama u cilju unaprjeđenja saobraćaja i saobraćajne kulture zbog poboljšanja stepena sigurnosti u odvijanju saobraćaja i iznos od 2.000.00 KM za unajmljivanje prostora za prezentaciju Kantonalnog daljinara i minimalnih vremena vožnje za prijevoznike i građane TK.

Vlada je donijela Zaključak o prihvatanju ponude Nezavisne novinske agencije ONASA d.o.o. Sarajevo za pretplatu Generalnog servisa na jezicima naroda u BiH.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje