TUZLARIJE - BILTEN TK

09.10.2013.
Vlada TK
Broj dobrovoljnih davalaca krvi konstantno opada


Vlada TK prihvatila je Informaciju o obezbjeđivanju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom Kantonu sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2012. Analizom podataka Poliklinike za transfuziologiju JZU UKC, utvrđeno je da u proteklih pet-šest godina broj dobrovoljnih davalaca krvi konstantno opada, izuzev blagog rasta u 2009. i 2010. godini.

U akcijama dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se 5027 davalaca krvi što je 27, 1% od planiranih u 2012.godini. Od tog broja njih 4068 je moglo dati krv dok za davanje krvi nije bilo prihvatljivo 959 odazvanih na akciju. U 2012.godini organizovano je 194 akcija darivanja krvi. Raspoloživost krvi i lijekova od krvi je i dalje je nedovoljna jer snabdijevanje zavisi od građana koji su spremni da daruju krv a trenutno broj davalaca kroz planski organizovane aktivnost ne prati porast potreba za lijekovima proizvedenim iz ljudske krvi.

Nedovoljno uključivanje stanovništva u planski organizirano davalaštvo krvi uzrokuje porast takozvanog ciljanog-porodičnog davalaštva krvi koje ne omogućava blagovremenu i adekvatnu primjenu krvi / lijekova od krvi, pogotovo u hitnim situacijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK