TUZLARIJE - BILTEN TK

08.10.2013.
Vlada TK
Finansije Tuzlanskog kantona u fokusu 9. vanredne sjednice

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj, vanrednoj sjednici prihvatila je Informaciju o nedostajućim sredstvima u Budžetu Tuzlanskog kantona. Riječ je o procjeni prihoda i primitaka za 2013. godinu iz budžetskih sredstava na bazi procjene izvršenja i projekcije ostvarenja za period januar-septembar 2013.

Prema informaciji, u procjeni nisu sadržani planirani primici od kreditnog zaduživanja za 2013. godinu. S obzirom na iskazana nedostajuća sredstva za izvršenje izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu, Vlada TK donijela je zaključak da je neophodno da ministarstva, uprave i uredi analiziraju troškove i obaveze, iznađu uštede u okviru svojih potrošačkih mjesta, te da predlože smanjenje rashoda i izdataka odobrenih Budžetom.

Vlada TK usvojila je prijedlog okvirnog budžeta Kantona za period od 2014.-2016. Dokument okvirnog budžeta za period 2014. - 2016. godinu izlaže fiskalnu strategiju i budžetske planove za slijedeće tri godine i ima za cilj da razvije bolju stratešku osnovu za pripremu budžeta. Urađen je na osnovu Smjernica ekonomske i fiskalne politike za period 2014.-2016. godina, koje je donijela Vlada Tuzlanskog kantona i Dokumenta okvirnog budžeta Federacije BiH.

Kao rizik po projekcije prihoda navedeno je i to da svako odstupanje od projekcije prihoda od indirektnih poreza utiče na makroekonomske pokazatelje koje je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje. Pored toga, usporavanje ekonomskog oporavka glavnih izvoznih partnera BiH (EU, zemlje CEFTA) povećava nivo rizika za ostvarenje makroekonomskih projekcija, a time i projekcija prihoda od indirektnih poreza u cjelini.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za period oktobar-decembar 2013. kao i Odluku o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period oktobar-decembar ove godine. Odobrena su sredstva u iznosu od 102 miliona KM, u skladu sa Budžetom Tuzlanskog kantona za 2013.godinu.

Sredstva su namijenjena za rashode i izdatke iz budžetskih sredstva u visini od više od 87 miliona KM za period oktobar-decembar 2013.godine.

Vlada TK utvrdila je osnovicu za obračun plaće budžetskih korisnika za mjesec oktobar 2013. godine u iznosu od 380, 25 KM, te visinu naknade za ishranu u toku radnog vremena u visini od 8 KM.

Vlada TK donijela je Odluku o izmjeni Programa o rasporedu sredstava za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica. Za ove svrhe unutrašnjom preraspodjelom obezbijeđeno je 50.000, 00 KM. Planirana sredstva pokazala su se nedostatnim budući da je povećan broj kandidata koji su ostvarili isti broj bodova a nisu u mogućnosti obaviti pripravnički staž.

Vlada je, također, donijela Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2013. Razlog za donošenje odluke je što su se planirana sredstva za „Pomoć za liječenje u zemlji“ pokazala nedostatnim za svotu od 50.000, 00 KM s obzirom na broj podnesenih zahtjeva korisnika boračko invalidske zaštite za ostvarivanje navedenog dopunskog prava.

Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla za 2012. Poslovni rashodi za prošlu godinu iznose 976.251, 00 KM i smanjeni su u dijelu troškova rezervisanja za akreditaciju, a koja nije realizirana u zadanom roku, te su se ta sredstva oprihodovala u 2012. godini što je povećalo i ukupan prihod, a samim tim i dobit na koju je plaćen i porez.

Kao cilj Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona Tuzla u izvještaju se navodi da će u toku 2013. godine pokušati iznaći dodatna sredstva koja su nam neophodna za uvođenje mikrobioloških metoda po ISO standardima, obzirom da postupak akreditacije zahtjeva izdvajanje značajnih novčanih sredstava za pripremu postojeće opreme kao i nabavku nove, da bi se određene matode mogle i akreditirati.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK