TUZLARIJE - BILTEN TK

31.03.2014.
Vlada TK
Iniciran rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona današnjim je zaključkom pokrenula postupak Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu. Ciljevi su usklađivanje prihoda i primitaka sa ostvarenim prihodima za period 1.1. - 28.03. 2014. godine, te procjenom do kraja fiskalne 2014. godine, kao i usklađivanje rashoda i izdataka sa procjenjenim prihodima i primicima za 2014. godinu. Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa svim ministarstvima, upravama, uredima i Vladom Kantona, do 9.maja 2014.godine predloži Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Tuzlarije
Ministar finansija Miralem Nuhanović


Vlada TK ovlastila je danas ministra finansija Miralema Nuhanovića, premijera Bahriju Umihanića, ministra industrije, energetike i rudarstva Mulagu Fejzića, sekretara ministarstva finansija Merimu Hajdarević, pomoćnika Ministra finansija za trezor Bahriju Jusupović i pomoćnika Ministra finansija za budžet Edinu Kurević za kolektivno potpisivanje naloga za plaćanje preko Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona.

Odobrena jednokratna pozajmica

U cilju obezbjeđenja nedostajućeg dijela novčanih sredstava za isplatu plaća za mjesec februar 2014. godine uposlenim kod budžetskih korisnika, Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je jednokratnu pozajmicu 4.500.000, 00 KM sa podračuna Tuzlanskog kantona. Korištenjem ovih sredstava ne smije se ugroziti izvršenje obaveza po namjenskom podračunu. Povrat novčanih sredstava izvršit će se sa transakcijskog računa Tuzlanskog kantona iz tekućeg priliva. Do momenta povrata novčanih sredstava obustavljaju se isplate svih obaveza Budžeta Tuzlanskog kantona izuzev obaveza koje se izmiruju iz namjenski prikupljenih prihoda.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona. Donošenjem ove odluke nastavljen je proces kreditnog zaduženja TK a sredstva kredita bit će usmjerena na pokriće dijela obaveza iz 2012. godine.

Vlada TK dala saglasnost na Amandman 1 Podugovora o kreditu za Projekat izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Ćelić. Projekat je podrazumijevao zaključenje dva supsidijarna ugovora o zaduženju općine Čelić u iznosu od milion i stotinu hiljada eura i Tuzlanskog kantona u iznosu od gotovo dva miliona eura. Riječ je o supsidijarnim zaduženjima, što podrazumijeva da se sredstva sa jednog nivoa vlasti proslijeđuju na niže nivoe vlasti sve do krajnjeg korisnika sredstva, a svi učesnici imaju obavezu potpisati ugovor.

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog katnona usvojila je Elaborat Glavne centralne popisne komisije, koji predstavlja konsolidaciju svih Elaborata izvještaja o popisu ministarstava.


Imenovana Almira Hurić za direktoricu Zavoda zdravstvenog osiguranja

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je Almiru Hurić dipl.ecc. iz Tuzle zaposlenu u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona na period na najviše tri mjeseca. Ovo imenovanje neophodno je kako se ne bi blokirao rad Zavoda, a time i cjelokupnog zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona. Naime, zbog nedavnih dešavanja i nefunkcionisanja Vlade Tuzlanskog kantona nije bilo moguće provesti postupak za izbor i imenovanje novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Imenovan Školski odbor JU Osnovna škola „Sapna“

Vlada Tuzlanskog kantona privremeno je imenovala Školski odbor JU Osnovna škola „Sapna“ na period od najduže 90 dana. Predsjednik je Munir Kahrimanović, a članovi Zekerijah Smajlović i Emir Grahić.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK