TUZLARIJE - BILTEN TK

11.04.2014.
Predstavljen projekt ˝Eko život˝
Obaveza odgovornog postupanja prema ambalažnom otpadu


Zvaničnoj prezentaciji projekta "Eko život", ovlaštenog bosansko-hercegovačkog operatera sistema za postupanje amabalažnim otpadom, prisustvovali su članovi Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem. U pozdravnom govoru premijer Umihanić kazao je da će „postojanje ozbiljnog i održivog operatera na području Tuzlanskog kantona rezultirati uspostavljanjem mreže sakupljača, prodaje i prerađivača otpada.

Tuzlarije


Uspostavljanjem ovog sistema stvaraju se uslovi za poboljšanje infrastrukture za prikupljanje i reciklažu otpada što će kao rezultat imati otvaranje novih radnih mjesta te uspostavu održivog sistema što su pokazala i iskustva iz drugih zemalja EU", kazao je ovom prilikom premijer Umihanić.

Tuzlarije


Osnivači "Eko života" su Bingo d.o.o, Menprom d.o.o, Tesco d.o.o, Dino Kafa d.o.o, Dramar-ing d.o.o., Bony d.o.o i Majevica d.d, dok su partneri u ekonomski i ekološki odgovornom postupanju ambalažnim otpadom mnogi drugi veliki proizvođači, uvoznici, punioci, distributeri i trgovci.

Osnovna djelatnost „Eko života" je uspostavljanje ekonomski i ekološki osvještenog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, rečeno je na prezentaciji projekta. Dio toga bit će i preuzimanje komunalnog ambalažnog otpada, selektivno razdvajanje, recikaža, kao i otpremanje otpada koji ima opasne ili onečišćene tvari inostranim reciklažerima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK