TUZLARIJE - BILTEN TK

29.04.2014.
Vlada Tuzlanskog kantona
Zaštita domaćih proizvođača farmaceutskih proizvoda


Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Smjernice za zaštitu domaćih proizvođača farmaceutskih proizvoda. Zaključeno je da se kod nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine pokrene inicijativa za poduzimanje zaštitne mjere u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Prema odredbama Sporazuma o izmjenama i pristupanju CEFTI 2006, opće zaštitne mjere predviđaju mogućnost „da BiH, u odgovarajućoj situaciji, preduzme zaštitne mjere u slučaju prekomjerenog uvoza određenog proizvoda. U ovom slučaju mjera se uvodi na uvoz određenog proizvoda bez obzira na porijeklo.

Uslovi za provođenje zaštitnih mjera ispunjeni su prouzrokovanjem ozbiljne štete domaćim proizvođačima i ozbiljnim poremećajima u sektoru privrede. Ukupan uvoz lijekova u zadnje tri godine u Tuzlanskom kantonu kretao se od 57.310.786 KM do 62.361.726 KM ili oko 83% ukupne potrošnje.

Učešće uvezenih lijekova u potrošnji se povećava iz godine u godinu, dok se učešće domaćih smanjuje. Fondovi zdravstvenih osiguranja preko esencijalnih listi stimuliraju potrošnju lijekova uvoznog porijekla (80%) i oko 20 % lijekova koji su domaćeg porijekla.

Neselektivnom podrškom data je prednost stranim proizvođačima u odnosu na domaće jer lokalne i državne vlasti do sada nisu vodile brigu o poticanju lančane proizvodnje, povećavanju budžetskih prihoda po osnovu smanjenja uvoza, održavanju i povećavanju zaposlenih u farmaceutskoj industriji te kompenziranju dampinških cijena. S druge strane domaći proizvođači posjeduju kapacitet da zadovolje više od 100 % potreba za generičkim lijekovima, te dodatne kapacitete za izvoz.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK