TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2014.
Vlada TK
Analiza stanja u 15 privrednih društava

Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u privrednim društvima sa većinskim udjelom vlasništva Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mjera za poduzimanje aktivnosti u 2014. godini. Trenutno Vlada TK ima većinski ili cjelokupni udio u vlasništvu u 15 privrednih društava na području Tuzlanskog kantona, i to 11 privrednih društava u čijem vlasništvu Vlada Tuzlanskog kantona ima većinski udio i 4 privredna društva čiji je vlasnik u cjelosti.

Radi se o slijedećim privrednim društvima: Bosnia Valves d.o.o. Tuzla i Livnica čelika d.o.o. Tuzla, Društvo za razvoj d.o.o. Tuzla, Elektromontaža d.o.o. Tuzla, Fabrika obuće Aida d.d. Tuzla, JP Međunarodni aerodrom Tuzla, JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, JP Spreča d.d. Tuzla, JP Šume TK Kladanj, Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac, Konjuh d.d. Kladanj, Polet d.d. Tuzla, Rudnici nemetala Kladanj d.o.o. Kladanj, Rudnik soli d.d. Tuzla te Tvornica transportnih uređaja d.d. Tuzla.

Kada su u pitanju kratkoročne i dugoročne obaveze, zbirne vrijednosti ovih pokazatelja tokom posmatranog perioda pokazuju tendenciju naizmjeničnog rasta i pada. Zbirni pozitivan neto dobitak je zabilježen jedino u 2011. godini, od svih posmatranih godina. Novčani tokovi iz operativnih, finansijskih i investicionih aktivnosti, također, imaju tendenciju naizmjeničnog rasta i opadanja, po godinama, za period 2008.-2013. Zbirni iznosi ukupnog novčanog toka u svim posmatranim godinama su pozitivni, osim u 2013. godini. Kada su u pitanju ključni pokazatelji poslovanja, likvidnost i solventnost su uglavnom nepovoljni.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period 1.4. – 30.06.2014. godine. Zaključak Vlade TK je da u cilju obezbjeđenja nedostajućeg dijela novčanih sredstava za isplatu plaća i naknada donosi Odluke o odobravanju jednokratne pozajmice novačnih sredstava sa podračuna Tuzlanskog kantona na transakcijski račun.

Istim odlukama regulisan je povrat novčanih sredstava sa transakcijskog računa na podračune Budžeta Tuzlanskog kantona pri čemu se obustavljaju sve isplate obaveza Budžeta Tuzlanskog kantona do momenta povrata novčanih sredstava.
Vlada TK donijela je Odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće i visine naknade za ishranu u toku rada budžetskim korisnicima Tuzlanskog kantona za april 2014. godine. Osnovica za obračun plaće svih budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona za april 2014. godine iznosit će od 380, 25 KM a naknada za ishranu u toku rada bit će 8, 00 KM po izrađenom danu.
Vlada TK donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o naknadama troškova za službena putovanja i donijela Odluku da dnevnica za službena putovanja za budžetske korisnike TK umjesto 25 KM iznosi 10 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je najviši iznos naknada za rad predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora. Najviši iznos naknada, po odbitku i uplati poreza na dohodak, za rad predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora i drugih organa u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom prema kojima prava upravljanja vrši Vlada Tuzlanskog kantona, javnim preduzećima čiji je osnivač Tuzlanski kanton, javnim i drugim ustanovama, zavodima, agencijama i direkcijama, čiji je osnivač, odnosno koji su u nadležnosti Tuzlanskog kantona, bit će do 120, 00 KM za predsjednika upravnog/nadzornog odbora, do 100, 00 KM za člana upravnog/nadzornog odbora, do 80, 00 KM za predsjednik odbora za reviziju ili drugog organa i do 60, 00 KM za člana odbora za reviziju ili drugog organa.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK