TUZLARIJE - BILTEN TK

11.06.2008.
Dnevna bolnica na Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla
Kao na zapadu, sve za jedan dan
Jedina u BiH



Viziju dnevne bolnice, kako je već zovu pacijenti, pa i zdravstveni stručnjaci, osmislio je prim.dr. Midhat Tabaković Mido, mr.med.nauka, direktor Klinike. On kaže da je dnevna bolnica koncipirana prevashodno radi potreba pacijenata, ali da su prednosti ovakve organizacije višestruke. Dnevne bolnice su na zapadu svakodnevnica. Dnevna bolnica na Internom u Tuzli za sada je jedina u BiH.



Racionalno trošenje

Boravili smo u njoj i zabilježili jedan prosječan tretman pacijenta kojeg po dolasku prihvata tim ljekara i medicinara. Većina upućenih tokom radnog vremena obavi sve potrebne pretrage i vraća se kući.

-Prijemna ambulanta Klinike za interne bolesti je u sastavu dnevne bolnice. Pacijenti kojima treba dosta dijagnostike, ostaju u dnevnoj bolnici, ali najviše 24 sata. Nakon toga, zavisno od zdravstvenog stanja i potreba, idu kući ili odlaze na odgovarajuću kliniku. Dok borave u dnevnoj bolnici, imaju krevet, pidžamu, hranu, kao i drugi bolesnici, koji leže na klinikama. Pacijenti u dnevnoj bolnici su uglavnom podvrgnuti intenzivnim dijagnostičkim pretragama, objašnjava nam dr. Selma Jusufović, specijalizant interne medicine koja je tokom naše posjete bila dežurn iljekar.



Poslije pregleda i uzimanja krvi i urina, slijedi EKG, te RTG pluća, a zatim serija internističkih ultrazvučnih kontrola. Pacijent u pratnji medicinske sestre, koja ima ulogu vodiča, ide s odjeljenja na odjeljenje i obavlja pretrage.

- U dnevnoj bolnici svaki dan je angažirano pet ljekara. To su ljekari sa Klinike za interne bolesti. Oni se naizmjenično mijenjaju i svaki dan je praktično druga ekipa ljekara. Iskusniji specijali zant je uvijek vođa i eventualno konsultant mlađim ljekarima, koji obavljaju preglede, objašnjava nam dr. Jusufović.

Na kraju dana, pacijenta čeka otpusno pismo s rezultatima dijagnostičkih pretraga i konsultacija, te preporuke za klinike, ili nastavak terapije.

Inače, bolnica je kompjuterizovana i u njoj nema obrazaca, koji se ispunjavaju “ručno“.



- Dnevne bolnice su na zapadu svakodnevnica. Mislim da će u budućnosti postati i kod nas. Dobili smo podršku menadžmenta UKC-a da otvorimo odjeljenje dnevne bolnice, jer će to racionalizirati i troškove poslovanja Centra, kazuje direktor Klinike za interne poslove UKC-a Tuzla.

O efektima racionalizacije troškova najbolje svjedoči činjenica da je ranije za temeljitiju dijagnostiku pacijent ležao u bolnici po desetak dana. Sada se sličan obim dijagnostičkih pretraga može obaviti za 24 sata. To su velike uštede.

Uputnica ili keš

Dnevna bolnica je primarno namijenjena za dijagnosticiranje stanja upućenih pacijenata. Osnovni cilj je da oni što manje leže na klinikama UKC-a. Dakle, pacijenti dolaze sa uputnicom ljekara, ali se zdravstveni tretman omogućuje i građanima koji je nemaju, s tim što dijagnostičke preglede plaćaju. Takva praksa uobičajena je u zemljama zapadne Evrope. Poslovni i drugi ljudi, koji nemaju puno slobodnog vremena jednostavno dođu u dnevnu bolnicu i za jedan dan obave kontrolne preglede, što posebno plate.



Za sada šest kreveta

Bolnica ima samo šest kreveta i za sada je to dovoljno pacijenti uglavnom ostaju sa mo tokom prijepodnevnog vremena. Rjeđe ostaju cijela 24sata. Inače, tokom da na pacijenti većinu vremena provode na specijalističkim pregledima, ultrazvučnoj kontroli organa i slično. Nadležni ističu da će se kapacitet povećati ako se za to ukaže potreba. Napomenimo da je Klinika za interne bolesti UKC Tuzla osposobljena za najsavremenije medicinske zahvate. Ima oko 270 zaposlenih, među koima 55 ljekara različitog akademskog nivoa.

Jeftinije nego privatno

- U dnevnu bolnicu dolaze pacijenti iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Zenice i drugih gradova. Pacijent dnevne bolnice u Tuzli može biti svaki građanin koji ima uputnicu nadležnog kantonalnog zdravstvenog zavoda, ili ljekarske komisije. Iz RS-a također treba imati garanciju nadležnog zavoda da će usluga biti plaćena. Također, u dnevnu bolnicu može doći i svaki građanin koji je spreman da iz vlastitog džepa plati pretrage koje poželi, kaže dr. Tabaković. Na upit o cijenama on ističe da sve zavisi od obima dijagnostičkih pretraga.
- Neka vrsta prosječne dijagnostike, uz EKG, preglede kod odgovarajućih specijalista i subspecijalista košta oko 400 do 500 maraka. Takav obim dijagnostičkih pretraga jeftiniji je nego kod privatnika, a recimo i to da identičan obim dijagnostičkih pretraga u Zagrebu, pacijenta bi koštao oko 700 eura, tvrdi primarijus.

(Vehid Jahić - Oslobođenje)