TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2008.
Otvoren Međunarodni aerodrom Tuzla


Danas je svečano otvoren i za civilne letove u promet pušten Međunarodni aerodrom Tuzla. Promotivnim letom, avionom BH Airlines-a, iz Sarajeva u Tuzlu doputovala je delegacija Federacije BiH sa predstavnicima diplomatskog kora.






Iako je osnovan još 1998. godine, i pored postojanja i političkih i privrednih interesa, zbog dešavanja u regionu, ali i terorostičkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, Međunarodni aerodro Tuzla je praktično pola svog radnog vijeka bio zatvoren za saobraćaj. „Zbog navedenih razloga nisu se mogli relizirati razvojni planovi predviđeni Master planom i Studijom razvoja kargo saobraćaja“ istakao je u svom obraćanju direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović i dodao:

- Imajući u vidu potrebu certifikacije aerodroma, pri čemu se misli na ispunjavanje zahtjeva Zakona o civilnom zrakoplovstvu BiH i međunarodnih ICAO (Međunarodna agencija za civilnu avijaciju) standarda, Vlada Tuzlanskog kantona, kao predstavnik osnivača, izdvojila je više od milion i po konvertibilnih maraka za neophodne investicijske radove, nabavljanje neophodne opreme, kao i subvenciju troškova poslovanja Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Također, potencijal ovog aerodroma prepoznala i je Vlada Federacije BiH te je za potrebe aerodroma u prošloj i ovoj godini izdvojila oko dva miliona konvertibilnih maraka.



Historijski značaj ovom danu daje i činjenica da naše civilne vlasti prvi put na ovom aerodromu preuzimaju terminalnu kontrolu letenja, a preduzeće „Međunarodni aerodrom Tuzla“ odgovornost nad zračnim operacijama na ovom prostoru. S tim u vezi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH danas je rukovodstvu aerodroma uručila i Certifikat Aerodromskog operatera.


Certifikat Aerodromskog operatera


Pored uručenja Certifikata, na današnjoj svečanosti potpisan je i Sporazum o ustupanju dijela lokacije vojnog aerodroma Dubrave na korištenje Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Tuzla. Sporazum su potpisali Ahmet Hadžiomerović u ime Ministarstva odbrane BiH i Enver Jukanović direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Gospodin Hadžiomerović je također u ime Ministarstva odbrane BiH, zajedno sa direktorom Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Amadeom Mandićem potpisao i Sporazum o ustupanju objakata i uređaja za potrebe kontrole letenja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.


Potpisivanje Sporazuma


Prisutnim gostima na aerodromu obratio se i premijer Tuzlasnkog kantona Enes Mujić, te tom prilikom istakao:

Aerodrom Tuzla predstavlja ogroman potencijal, kako zbog svoje trenutne ekonomske vrijednosti, tako i zbog dobro poznatih prednosti kao što su geografski položaj, najpovoljnija mikro-klima i ruža vjetrova. To je za nas ogromna odgovornost i obaveza da na najbolji način razvijamo Aerodrom Tuzla, vođeni ciljem da ovaj Aerodrom, u punom kapacitetu, postane jedan od najvažnijih strateških objekata u BiH.“

Otvaranjem ovog aerodroma, Tuzla, Tuzlanski kanton, Federacija BiH, ali i cijela Bosna i Hercegovina, dobili su jedan od najznačajnijih infrastrukturnih objekata kao i potpune kompetencije u kontroli letenja na aerodromu Tuzla.


Avion BH Airlines-a


Izmedju ostalih, današnjem otvaranju Međunarodnog aerodroma Tuzla prisustvovali su dopredsjednica FBiH Spomenka Mičić, ambasadori i delegacije ambasada akreditovanih u BiH, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj, ministri u Vladi FBiH Najil Šećkanović i Nevenko Herceg, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Safet Softić, predsjednik Skupštine TK Amir Fazlić, članovi Vlade TK, predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovsvo BiH i FBiH, kao i mnogobrojni dužnosnici BiH, FBIH, TK i drugi gosti.

S.M.