TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2008.
Podržan prednacrt Zakona o zaštiti porodice sa djecom FBiH
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici Vlade TK razmatrala je i prednacrt Zakona o zaštiti porodice sa djecom Federacije BiH.




Prava koja su predviđena ovim Prednacrtom i koja ostvaruje porodica sa djecom su:dodatak na djecu i naknada umjesto plaće ženi/majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčana pomoć majci porodilji koja nije u radnom odnosu, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta, pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majke dojilje, posebni psihosocijalni tretman trudnica i bračnih drugova koji žele djecu, naknda za smještaj djece uz ishranu u ustanovama predškolskog odnosa, osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja.

Predviđen je imovinski censzus od 25% prosječne plaće u Federaciji iz prethodne godine.
Svima onima čiji ukupni mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi ovaj iznos pripada dodatak na djecu u iznosu od 8% prosječne plaće u Federaciji.

U svojim primjedbama koje je na ovaj Prednacrt dalo Ministarstvo za radi i socijalnu politiku, a koje je podržala Vlada Tuzlanskog kantona, predloženo je da imovinski cenzus bude 20%.

Također je predloženo da dodatak na djecu ne može ostvariti podnosilac zahtjeva koji u domaćinstvu raspolaže sa preko 20 dunuma zemlje na kojoj je moguće ostvariti određeni prihod.
S obzirom na to da ovaj Prednacrt djetetom smatra lice do navršenih 18 godina odnosno lice do navršenih 25 godina koje se nalazi na redovnom školovanju predloženo je da se članom 26 predvidi da dodatak na djecu prestaje za dijete koje stupi u brak ili vanbračnu zajednicu, stekne potomstvo ili zasnuje radni odnos.

Predloženo je i da se izmijeni Član 40 na način da se predvidi da se sredstva za ostvarenje dijela prava po ovom Zakonu obezbijede u 100% iznosu u federalnom Budžetu, a ne u omjeru 70% u federalnom i 30% u kantonalnom budžetu kako je to predviđeno Prednacrtom ovog Zakona.

Priredio(la): S.M.