TUZLARIJE - BILTEN TK

16.06.2008.
Elektroenergetska inspekcija
Objektima bez adekvatnog održavanja prijeti isključenje


Elektroenergetska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove utvrdila je da se na području općina Tuzla, Lukavac, Srebrenik, Živinice, Gračanica, Doboj Istok, Kalesija i Banovići nalaze elektroenergetski objekti izgrađeni donatorskim sredstvima ili na neki drugi način, koji su priključeni na distributivnu mrežu i pušteni u rad bez validne investiciono tehničke dokumentacije, upotrebne dozvole i definisanog vlasništva objekata.

Takođe je utvrđeno da su navedeni objekti za sada u funkcionalnom stanju, iako zbog nepoznatog vlasnika tih objekata nema redovnog održavanja tako da, elektrodistributivne organizacije pristupaju tim objektima samo u interventnim situacijama tj. u situacijama kada je potrebno potrošače obezbijediti sa napajanjem električnom energijom.

Takođe, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nad tim objektima inspekcija nije u mogućnosti preduzimati mjere na otklanjanju uočenih nedostataka na navedenim objektima. Sa ovim problemom Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je upoznala načelnike navedenih općina, kao i druge nadležne organe i od istih zatražila da se hitno angažuju na rješevanju problema. U protivnom, elektroenergetska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, bit će prinuđena da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima preduzima mjere isključenja objekata sa elektrodistributivne mreže, a sve zbog njihovog neadekvatnog održavanja i potencijalne opasnosti po život i zdravlje ljudi, okolinu i nastajanje materijalnih šteta.

Priredio(la): V.K.