TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2008.
Kuća plamena mira - 18. juni u 10 sati
Prezentacija ˝Nacrta Strategije suradnje između Vlade Tuzlanskog kantona sa nevladinim sektorom˝


Udruženje gradjana za razvoj ruralne i informatičke zajednice u Bosni i Hercegovini iz Tuzle (U.G.R.R.I.Z. u BiH) u suradnji sa Centrom za promociju civilnog društva iz Sarajeva, radi na sprovedbi izrade i usvajanja “Strategije saradnje između Vlade Tuzlanskog kantona sa nevladinim (neprofitnim) sektorom”.

Proces institucionalne izgradnje partnerstva između vladinog i nevladinog sektora koji bi se i zvanično potvrdio izradom i usvajanjem Strategije suradnje, predstavljen je Vladi TK i Premijeru Tuzlanskog kantona Gosp. Enesu Mujiću, i njegovim stručnim suradnicima. Nacrt dokumenta Strategije, kojeg i vama dostavljamo u prilogu, dostavljen je Uredu Premijera Vlade TK, nadležnim službama Općina Tuzla, Banovići, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Živinice i Sapna, Rektoratu Univerziteta u Tuzli, predstavnicima poslovnog sektora, mnogobrojnim nevladinim organizacijama sa cjelokupnog područja Tuzlanskog kantona kao i predstavnicima medija. U dosadašnjoj komunikaciji iskazan je obostrani interes da se svi angažiramo u cilju kreiranja što kvalitetnijeg, primjenljivijeg i održivog završnog dokumenta Strategije, kako bismo dosadašnju dobru suradnju izmedju nevladinog i vladinog sektora u Tuzlanskom kantonu mogli dalje unaprijediti i poboljšati.

U kontekstu ispunjavanja obaveza naše zemlje koje proizilaze iz parafiranja i predstojećeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, održat će se niz jednodnevnih i dvodnevnih savjetovanja u kantonima FBiH i pojedinim regijama u RS, u cilju upoznavanja nevladinih organizacija i različitih nivoa vlasti o dijelu obaveza koje se odnose na uspostavljanje trasparentne i dvosmjerne komunikacije u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, izgradnje partnerskih odnosa, transparentnih procedura, dodjele i potrošnje sredstava na principu iskazanog javnog interesa i javnog poziva kao i neophodnosti razvijenog sistema konsultacija Vlada sa NVO sektorom. Ovaj set dvosmjernih prava, obaveza i dužnosti je u svezi sa zakonodavnim procedurama i drugim značajnijim pitanjima vezanim za opstajanje i funkcioniranje NVO-a i uopšte ispunjavanjem zahtjeva koje je pred sve nas stavila Evropska komisija, a u kojem se traži izvještaj BH vlasti o dostignutom stepenu suradnje, registracije, pravnog okvira, transparentne dodjele sredstava, izvještavanja i partnerskih odnosa svih nivoa vlasti i nevladinog sektora u BiH kao i zejedničkim naporima u smislu kreiranja pozitivne i inspirativne poslovne atmosfere za realizaciju partnerstava i sa poslovnim sektorom.

Imajući u vidu sve dosada učinjeno i navedeno, pozivamo zainteresirane da uzmu aktivno učešće u

Prezentaciji
Nacrta Strategije saradnje između Vlade Tuzlanskog kantona sa nevladinim (neprofitnim) sektorom”
koja će se održati u Tuzli 18.juna u 10.00 u Kući plamena mira


Sabina Mujezinović vr.
Predsjednica Upravnog odbora