TUZLARIJE - BILTEN TK

19.06.2008.
Održana 49. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona


Danas je Vlada Tuzlanskog kantona održala svoju 49. redovnu sjednicu na kojoj je razmotrila niz tačaka zanimljivog sadržaja o kojima ćemo detaljnije izvještavati u pojedinačnim prilozima. Za ovu informaciju izdvajamo da je usvojen prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona te utvrđen Nacrt Zakona o Univerzitetu. Takođe je utvrđen i Nacrt Zakona o osnivanju Javne ustanove Zavod za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona.



U okviru razmatranja Izvještaja o ostvarenim prihodima i rashodima Budžeta Tuzlanskog kantona za prva četiri mjeseca 2008. godine iznesen je podatak da su u naznačenom periodu prihodi Budžeta TK ostvareni 79, 6 % od plana, a rashodi 78, 35% od plana.

Za projekte općina u skladu sa Programom namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenje i zaštitu okolice Vlada je danas odobrila 585000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Plan i program rada JP „Međunarodni aerodorm Tuzla“ doo Živinice za 2008. godinu, usvojila Izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskgo kantona za 2007. godinu, te prihvatila i Nacrt Program prevencije bolesti ovisnosti na području Tuzlanskog kantona i odobrila 230 000 KM od koncesija za školske i objekte kulture.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatore zdravlja u 2007. godini, sa prijedlogom mjera, koju je pripremilo Ministarstvo zdravstva. Analiza je pokazala da je nastavljen pad nataliteta i prirodnog priraštaja i rast općeg mortaliteta u Tuzlanskom Kantonu.

V.K.