TUZLARIJE - BILTEN TK

04.11.2014.
Vlada TK
Mala i srednja preduzeća najznačajniji izvor zapošljavanja


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o stanju u malim i srednjim preduzećima na području Tuzlanskog kantona u 2013. godini sa prijedlogom smjernica rada za naredni period. Najveći broj preduzeća koja su registrovana u TK su mala i srednja preduzeća. Čak 99% preduzeća, od ukupno 3.492, su male i srednje veličine, što znači da su ona najznačajniji izvor zapošljavanja radne snage, ali i značajan izvor prihoda.

Tuzlarije


Preko 60% zaposlenih u privatnom sektoru Tuzlanskog kantona radi u malim i srednjim preduzećima, koja ostvaruju blizu 70% ukupnog prihoda od prodaje. Koliko je značajan MSP sektor za privredu Tuzlanskog kantona, govori i činjenica da ostvaruje i godišnju dobit od blizu 90 miliona KM.

Iako se ukupan broj malih i srednjih preduzeća na području TK u 2013. godini smanjio u odnosu na 2012. godinu za 9%, broj zaposlenih na području Tuzlanskog kantona je smanjen za samo 1% te je zabilježen porast broja zaposlenih po preduzeću. Zastupljenost MSP-a sa područja TK najveća je u trgovinskoj djelatnosti i to 37% (1.285 preduzeća) od ukupnog broja preduzeća, iako čak 50% zaposlenih u MSP sektoru (16.609 zaposlenika) na području TK radi u proizvodnim preduzećima. Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, najveći broj njih je sa područja općine Tuzla (37, 8%), a zatim slijedi 12, 3% MSP-a sa područja općine Gračanica, te 10, 9% sa područja općine Gradačac. Najmanji broj MSP-a na području TK zabilježen je u općini Teočak (svega 18 preduzeća iz MSP sektora). Neke od smjernica rada za naredni period, prema ovom dokumentu su jačanje garantnog fonda, kao jedan od značajnijih instrumenata pomoći malim preduzećima i priprema prijedloga projekata za strana donatorska sredstva u cilju obezbjeđenja sredstava za podršku MSP sektoru i obrtima.

U cilju jačanja konkurentnosti sektora, između ostalog, potrebno je implementirati projekat „Business start up za mlade sa područja TK“, obezbijediti sredstva za subvenciju kamata na kredite novoosnovanih i postojećih MSP-a kao i sredstva za sufinansiranje troškova uvođenja standarda kvaliteta.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK