TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2008.
Neophodno hitno obezbjeđenje planova prilagođavanja i okolinskih dozvola za općinske deponije
Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala Informaciju o realizaciji zaključka Skupštine Tuzlanskog kantona od 16.4.2008. godine, kojim je Vlada kantona zadužena da u saradnji sa općinskim načelnicima i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove hitno sagleda stanje postojećih deponija komunalnog otpada na području općina Tuzlanskog kantona sa predračunom sredstava potrebnih za sanaciju deponija.

Kako je navedeno u Informaciji koju je pripremilo resorno Ministartsvo na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Kantonalne uprave za insepkcije, načelnici općina Kladanj i Živinice i predstavnici općina Tuzla, Srebrenik, Banovići, Gračanica i Čelić još jednom je konstatovano da sve općinske deponije imaju karakter nelegalnog i neuređenog odlagališta i da nemaju uređene sisteme zaštite tla, vode i zraka.

Takve i druge tzv. divlje deponije su jedan od najvećih proizvođača stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama, te da predstavljaju veliki problem za život i zdravlje lokalnog stanovništva.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je nakon donošenja rješenja kojima je komunalnim preduzećima naloženo poduzimanje određenih mjera u vezi sa deponijama donijela i rješenja o zabrani odlaganja komunalnog otpada u svim općinama, izuzev općina Sapna i Doboj Istok, koje nemaju vlastite deponije i općine Srebrenik, koja intenzivno radi na sanaciji svoje deponije.

S obzirom na složenost situacije i na činjenicu da trenutno nema alternative postojećem načinu odlaganja komunalnog otpada osim nastavka izgradnje regionalne sanitarne deponije Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice je 30.5.2008. godine formiralo Komisiju za snimanje stanja postojećih općinskih deponija.

U svom Izvještaju Komisija je potvrdila loše stanje postojećih općinskih deponija i opasnost koje one predstavljaju za zdravlje građana.


Resorno Ministarstvo zbog toga je predložilo, a Vlada usvojila Informaciju sa prijedlozima da se:
-naloži općinama i komunalnim preduzećima da hitno, u skladu sa propisima, pribave potrebnu dokumentaciju za deponije (Plan prilagođavanja i okolinske dozvole)
- da općine u svojim budžetima obavezno planiraju sredstva za sanaciju deponija
- da se još jednom od Vlade Federacije traži da se odobrena, a neutrošena kreditna sredstva Svjetske banke preusmjere općinama za sufinansiranje sanacija općinskih deponija i da se nastavi Projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije odnosno određivanje lokacije za deponiju.

Izvještaj stručne Komisije će biti dostavljen i općinama, a o realizaciji Zaključka Skupštine Ministarstvo će obavijestiti Skupštinu Tuzlanskog kantona.

M.B.

Priredio(la): S.M.