TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2018.
Vlada TK
Konsultacije o Inicijativi za lokalne vlasti
Premijer Jakub Suljkanović i članovi Vlade Tuzlanskog kantona održali su danas radni sastanak sa delegacijom iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije o projektu pod nazivom Inicijativa za lokalne vlasti.

Tuzlarije


Riječ je o razgovoru sa grupom međunarodnih stručnjaka koji obilaze sve općine i kantone u Bosni i Hercegovini kako bi obavili sveobuhvatne konsultacije sa svim akterima i čuli njihova mišljenja o glavnim izazovima sa kojima se suočavaju lokalne vlasti u BiH. Sastanak je bio prilika za otvaranje ključnih tema i pitanja kakvi su, između ostalog, neravnomjerna raspodjela javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine te neharmoniziranost zakona na različitim nivoima vlasti.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je kao primjer neusklađenost Zakona o principima lokalne samouprave i Zakona o budžetima te naveo da postoji mnogo propisa koji su u koliziji.

„Ravnomjernijim razvojem spriječit ćemo vanjske i unutrašnje migracije“, rekao je premijer Suljkanović ovom prilikom te naglasio da se Vlada TK želi boriti kako bi cijela BiH bila mjesto ugodnog življenja a ne samo nekoliko gradova.

Svrha projekta je pružiti pomoć kako bi se kroz strategije vlada u BiH (FBiH, RS, Brčko Distrikta) dalje produbila i provodila Reformska agenda na nižim nivoima vlasti a Inicijativa bi trebala doprinijeti diskusiji o neophodnosti reformi.

Inicijativa za lokalne vlasti trebala bi ponuditi i odgovore na probleme koji se odnose na oblasti sigurnosti i privrede. Početkom juna Komisija će predstaviti prijedloge rješenja koja su namijenjena ne samo lokalnim vladama, već i finansijerima.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK