TUZLARIJE - BILTEN TK

22.03.2018.
Potpisan ugovor o izgradnji transportnog sistema na PK Turija

Kao podrška poslovnoj saradnji dvije domaće kompanije današnjem potpisivanju Ugovora o izgradnji transportnog sistema Površinskog kopa Turija između RMU „Banovići“ i TTU „Energetik“ Tuzla prisustvovali su i predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem.

Tuzlarije


„Drago mi je što prisustvujem ovakvom jednom događaju i što se ugovor sklapa između ove dvije firme, jer svi smo upoznati da je TTU „Energetik“ nova firma koja evo nakon nešto više od godine postiže dobre rezultate i sklapa vrijedne ugovore. Posebni značaj jeste činjenica da je rudnik Banovići ugovor sklopio sa konzorcijem domaćih firmi“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.


Ugovor vrijedan 11, 1 milion KM potpisan je između Rudnika mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići i Konzorcija na čelu sa Tvornicom transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o. Tuzla. Ugovor bi se trebao realizovati u narednih 12 mjeseci.

Riječ je o dijelu izgradnje sistema za transport jalovine sa površinskog kopa Turija na površinski kop Čubrić čija će kompletna realizacija ubrzati rad na otkrivci i značajno smanjiti troškove transporta. Predviđanja su da će po izgradnji ovog sistema uštede na godišnjem nivou iznositi oko 20 miliona KM.

Za TTU „Energetik“ Tuzla ovo predstavlja dobru poslovnu priliku i najveću dosadašnju saradnju sa Rudnikom.

„Ovaj projekat je zvanični početak velikih ulaganja u rudnik „Banovići“, gdje bi u narednom periodu trebalo da podignemo proizvodne kapacitete za proizvodnju otkrivke, a samim tim i proizvodnju uglja kako bi 2021/22. godine, kada blok u Banovićima počne sa radom, ugljem mogli snabdjevati i termoelektrane u Banovićima i Tuzli. Ove godine za investiranje u opremu planirano je preko 50 miliona KM“, rekao je direktor rudnika „Banovići“ Munever Čergić.

„Naše obaveze u ovom projektu su projektovanje i ugradnja transportnog sistema u kompletu. Kroz trasu 3, 4 km protežu se tri trakasta transportera koja su veoma gabaritna i koja za rudnik „Banovići“ znače povećanje proizvodnje na otkrivci“, rekao je direktor TTU „Energetik“ Tuzla Almir Zulić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK