TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2018.
Premijer Suljkanović razgovarao sa direktorom lukavačke „Sode“


Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar privrede Osman Puškar primili su danas generalnog direktora Sisecam soda Lukavac d.o.o. Sefu Ozincegedika u pratnji predsjednika Tursko bosanskohercegovačkog udruženja privrednika Abdurrahmana Uvaka. Sastanku je prisustvovao je i pomoćnik ministra Rijad Bašić.

Tuzlarije


Direktor lukavačke „Sode“ Ozincegedik iskoristio je priliku da sa predstavnicima izvršne kantonalne vlasti razgovara o mogućnostima rješavanja problema sa kojima se ova fabrika susreće u posljednje vrijeme. Među njima su snabdijevanje ugljem, slanicom kao i električnom energijom. Prema riječima generalnog direktora, Sisecam sodi Lukavac ograničeni su planovi za povećanje kapaciteta proizvodnje zbog nesigurnosti snabdijevanja tri resursa. Ovom je prilikom istaknuto kako je neophodna modernizacija sonovoda te naveden niz poteškoća s kojima se ovaj, gotovo 90 % izvoznik, susreće svakodnevno.


Premijer Suljkanović naglasio je kako je upoznat sa problemima u vezi sa snabdijevanjem ugljem lukavačke „Sode“ te da su već poduzete neke aktivnosti koje će omogućiti da „Kreka“ urednije snabdijeva sve potrošače.

Resorno ministarstvo pažljivo prati sva ova dešavanja, kazao je ministar Puškar na današnjem sastanku, te dodao da će svakako potaknuti istraživanja u Rudniku soli kako snabdijevanje slanicom ne bi došlo u pitanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK