TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2019.
Ostale odluke Vlade TK:
Data saglasnost za imenovanje Mirele Ibrahimović Mehanović za vršioca dužnosti direktora BKC-a TK


Tuzlarije


Na jučer održanoj redovnoj sjednici Vlada TK je u okviru kadrovskih pitanja dala prethodnu saglasnost na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Mirele Ibrahimović Mehanović, diplomirani muzikolog, profesor, za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže šest mjeseci.

Vlada je prihvatila Informaciju o trajno oduzetoj robi na osnovu pravosnažne Presude Općinskog suda u Gradačcu, s prijedlogom za njeno uništenje. Također, Vlada je dala saglasnost Kantonalnoj direkciji robnih rezervi za uništenje trajno oduzetih predmeta i robe, precizno navedenih po nazivu i količini u dispozitivu pravosnažne Presude Općinskog suda u Gradačcu.

Vlada je u cilju realizacije Programa kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava, odobrila 4.000 KM JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, u svrhu nabavke elektronske zaštite bibliotečke građe od krađe.

Također, Vlada je odobrila 8.000 KM Savezu udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

Vlada je odobrila i 10.000 KM UG "Scena" Živinice, na ime finansiranja dijela troškova u povodu održavanja manifestacije "45 godina rada i djelovanja Gradskog pozorišta Živinice", koja će se održati u periodu od 30.09. do 07.10.2019. godine.

Vlada je ovlastila predsjednika Općinskog suda u Tuzli Muhameda Tulumovića da može potpisivati ugovore i druge zahtjeve za davanje saglasnosti i odobrenja pred Gradskim službama i javnim komunalnim preduzećima Grada Tuzla, u cilju nastavka daljnje izgradnje nove zgrade za potrebe Općinskog suda u Tuzli, a u skladu sa pojedinačnim odlukama Vlade Tuzlanskog kantona i u okviru sredstava odobrenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2019.godinu, sve do useljenja u novu zgradu suda.

Vlada je dopunila svoj raniji Zaključak koji se odnosi na obustavu prijema uposlenika i to na način da se navedena obustava ne odnosi se na Program zapošljavanja kadrova u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, Program sufinansiranja zapošljavanja u javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji BiH, kao i na sve druge već utvrđene i započete programe zapošljavanja bez obzira na izvor finansiranja/sufinansiranja.

Vlada je dala saglasnost na izmjene Odluke o utvrđivanju Liste deficitarnih zanimanja za školsku 2019./2020. godinu. Ovim izmjenama zanimanje "Tesar", za koje ove godine nije upisan niti jedan učenik, zamijenjeno je zanimanjem "Rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa".

Vlada je izmijenila uslove i kriterije za raspodjelu sredstava sa potrošačke pozicije "Podrška razvoju Kantona". Naime, prilikom posjeta općinama/gradovima sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvo je došlo do saznanja da je posljednja poslovna zona uspostavljena još 2016. godine te da je potrebno naziv programa "subvencije za uspostavu i unaprjeđenje novih poslovnih zona" promijeniti u "subvencije za unaprjeđenje i razvoj poslovnih zona", za što će biti izdvojeno 370.000 KM. Ova sredstva bit će usmjerena na razvoj poslovnih zona i subjekata poduzetničke infrastrukture u cilju povećanja zaposlenosti, povećanja broja malih i srednjih preduzeća, te konkurentskih i izvoznih mogućnosti poduzetnika. Također, na osnovu dosadašnjih iskustava i urađene su još neke unutrašnje preraspodjele sredstava kako bi se raspodjelom predviđenih sredstava ostvarili što bolji razvojni efekti kod malih i srednjih preduzeća i obrta.

Zbog nemogućnosti da ranije objavi Javni poziv Vlada je izmijenila Odluku o utvrđivanju uslova i kriterija, načina i postupka raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Ovim izmjenama rok za objavu Javnog poziv je prolongiran na 60 dana, a bit će objavljen u dnevnom listu "Dnevni avaz" i na zvaničnoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada je izmijenila i dopunila Odluku o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2019. godinu. Ovim izmjenama u manifstacije od interesa za Kanton su uvršteni "Dani saveza lovačkih društava TK 2019. godine", "Drugi sajam pčelarstva u Gradačcu sa međunarodnim ocjenjivanjem kvaliteta meda" i "Poslovno - tehnička konferencija "TECH CRUISE" 2019. Vlada i resorna ministarstva su cijenili da navedene manifestacije ostvaruju pozitivan utjecaj na razvoj Tuzlanskog kantona, te je predloženo da se uvrste u listu manifestacija od značaja za Tuzlanski kanton.

Vlada je dala i saglasnost za isplatu naknade članovima komisija za provođenje postupaka licenciranja studijskog programa trećeg ciklusa studija Građevinarstvo, oblast Građevinske konstrukcije na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu JU Univerzitet u Tuzli i studijskog programa drugog ciklusa studija Metodika nastave njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu JU Univerzitet u Tuzli.

Vlada je odobrila 2.000 KM Udruženju građana Kulturno umjetničko društvo "Župa Breške" za refundaciju troškova organizacije manifestacije "Dani velike gospe", a Srpskom kulturno - prosvjetnom društvu "Prosvjeta" za 2019. godinu je odobreno 5.000 KM.

Vlada je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava. Ovim izmjenama omogućena je nabavka opreme potrebne za Jedinicu za specijalnu podršku, kao i nabavka neophodnog namještaja za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova TK.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK