TUZLARIJE - BILTEN TK

11.09.2019.
Ostale odluke Vlade TK:
Data saglasnost za osnivanje Visoke škole eMPIRICA sa sjedištem u Tuzli

Tuzlarije


Na jučer održanoj redovnoj sjednici Vlada TK je dala saglasnost o postojanju potrebe za osnivanje nove visokoškolske ustanove "Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA" sa sjedištem u Tuzli. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona će shodno odredbama Zakona o visokom obrazovanju, pratiti postupak osnivanja nove visokoškolske ustanove na području našeg kantona.
Od akademske 2015./2016. godine Odjeljenje Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija Empirica u Tuzli djeluje i uspješno organizira nastavu na prvom ciklusu studija na području Tuzlanskog kantona. Nakon četiri upisane generacija studenata i sprovedenih analiza, donesen je zaključak da postoji realna opća društvena potreba za osnivanjem visokoškolske ustanove sa sjedištem u Tuzli i organizovanjem novog, inovativnog studijskog programa, čime će još bolje odgovoriti zahtjevima privrede i tržišta rada za produkcijom visokoobrazovanog profila u najbrže rastućoj industriji: informacijsko – komunikacijskim tehnologijama (IKT).

Vlada je izmijenila svoju prethodno donesenu odluku kojom je Gradačcu omogućeno kreditno zaduženje u iznosu od 6.000.000 EUR, prilikom čega će se iz sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada u periodu do 10 godina izvršiti refundacija dijela troškova nastalih realizacijom Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac u iznosu do 2.000.000 EUR (oko 400.000 KM godišnje). Prvobitnom odlukom je bilo predviđeno da se Općina Gradačac, na ime odobrenih sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za realizaciju ovog projekta, odriče prava učešća u raspodjeli ostalih sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za vrijeme otplate ovog zajma, izuzev u slučaju sanacije posljedica elementarnih nepogoda. S obzirom da je, analizom izdvajanja u prethodnim godinama, uočeno da su određene lokalne zajednice, među kojima i Općina Gradačac, bile oštećene u raspodjeli sredstava, izmjenom je omogućeno da Gradačac i pored predviđene subvenciju troškova Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac učestvuje u kandidiranju projekata koji će se finansirati kroz Program ulaganja sredstava vodnih naknada u ob1ast vodoprivrede.

Na jučer održanoj redovnoj sjednici Vlada TK je dopunila Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice "Podrška mladima". Ovim dopunama prednost u dodjeli sredstava dat će se onim podnosiocima prijava koji u 2019. godini nisu dobili sredstva za stambeno zbrinjavanje iz budžeta jedinice lokalne samouprave Tuzlanskog kantona, budžeta Federacije Bosne i Hercegovine i budžeta Bosne i Hercegovine.

Naime, imajući u vidu činjenicu da je Grad Tuzla nedavno objavio Javni oglas za podnošenje prijava za odobravanje novčanih sredstava na ime subvencije kamate za rješavanje stambenog pitanja mladih, te saznanja da će određeni federalni i državni organi uprave podržavati projekte sufinansiranja kamata na stambene kredite mladih, ukazala se potreba za preduzimanjem adekvatnih mjera za otklanjanjem mogućnosti da pojedini podnosioci dobiju budžetska sredstva na ime subvencije kamate za rješavanje stambenog pitanja mladih od dva ili više nivoa vlasti, na uštrb kandidata koji nisu uopće dobili javna sredstva za ove namjene.

Vlada je prihvatila informacije o stanju turističko – ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini i o stanju trgovačke djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini. Radi se o materijalima koji su već ranije razmatrani, ali su, shodno Zaključku Vlade Tuzlanskog kantona, povučeni iz skupštinske procedure, kako bi se novi saziv Vlade upoznao sa njihovim sadržajem.

Vlada je odobrila 3.440 KM JU Muzej Istočne Bosne u svrhu konzervacije građevine na adresi ul. Džindić Mahala broj 21 u Tuzli, naročito u dijelu suterena i prizemlja započetog novog objekta uz postojeći objekat "Stare interne bolnice” u Tuzli.

Vlada je utvrdila kriterije za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju, shodno čemu će planirana sredstva biti iskorištena za nabavku nagrada za "Životno djelo" povodom manifestacije 5. oktobar - Svjetski dan učitelja. Nagradu za "Životno djelo" u 2019. godini, dobit će devetnaest nastavnika, od čega 12 nastavnika osnovnih škola, 6 nastavnika srednjih škola, 1 nastavnik predškolskih ustanova i 1 savjetnik/državni službenik iz Pedagoškog zavoda ili Ministarstva, s tim da ako se nagrada ne dodjeli službenicima Ministarstva ili Pedagoškog zavoda, ta nagrada će biti dodijeljena nastavniku/nastavnici iz osnovne škole.

Na jučerašnjoj sjednici odobreno je 2.500 KM Udruženju pčelara "Pčela" Gradačac na ime organizovanja drugog sajma pčelarstva u Gradačcu sa međunarodnim ocjenjivanjem kvaliteta uzoraka meda, a koji je održan od 29 do 31. augusta u Gradačcu. Savezu lovačkih društava Tuzlanskog kantona, na ime sufinasiranja manifestacije "Dani Saveza lovačkih društava TK 2019. godine", je odobreno 4.950 KM.

U skladu sa Odlukom o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice "Organizacije i udruženja TK", Vlada je Crvenom krstu/križu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu odobrila 15.000 KM.

Vlada je odobrila i 5.000 KM "IMEL" d.o.o. Lukavac na ime refundacije troškova za organizovanje i realizovanje poslovno - tehničke konferencije "TECH CRUISE" 2019, koja će se održati od 19. do 21. septembra.

Zbog tehničke izmjene u vezi sa načinom uplate odobrenih sredstava za podršku održavanju za podršku 5. Kongresa infektologa i 2. Kongresa mikrobiologa sa međunarodnim sudjelovanjem, Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o odobravanju sredstava sa budžetske pozicije "Troškovi manifestacija".

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK