TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2008.
Održana 43. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Prihod od indirektnih poreza 27 miliona KM manji od plana


Danas je održana 43. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona.



USVOJEN IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA JEDANAEST MJESECI 2008.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih jedanaest mjeseci 2008. godine.
Prema Izvještaju u ovom periodu ostvareno je ukupno 293 442 270, 12 KM, a ukupni rashodi su iznosili 309 676 296, 86 KM, što znači da je ostvareno negativno poslovanje od
16 071 164, 12 KM. Glavni razlog za ovakve pokazatelje je manjak prihoda od indirektnih poreza koji su ostvareni sa 88, 45% u odnosu na plan odnosno ostvareno je više od 27 miliona KM manje u odnosu na plan.
Ukupni prihodi su u odnosu na operativni plan prihoda za isti period ostvareni sa 83, 23%, dok je plan budžetskih prihoda, bez vlastitih i namjenskih, ostvaren sa 89, 63%. Rashodi u prvih jedanaest mjeseci ove godine su ostvareni sa 76, 33% u odnosu na plan Budžeta za ovu godinu, a u odnosu na plan za jedanaest mjeseci ostvareni su sa 92, 51%.
Iz tekuće rezerve je u ovom periodu odobreno 1 119 678, 00 KM što je 74, 64% u odnosu na usvojeni plan.

USVOJENA ANALIZA STANJA U OBLASTI ZAŠTITE DJECE SA ONESPOSOBLJENJEM U TUZLANSKOM KANTONU

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Prijedlog Analize stanja u oblasti zaštite djece sa onesposobljenjem na području Tuzlanskog kantona sa Programom mjera za integraciju u odgojno-obrazovnom procesu.
Korisnici socijalne zaštite u smislu Federalnog i Kantonalnog zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom su lica i porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe među kojima su i lica sa invaliditetom i lica ometena u psihofizičkom razvoju. Radi ostvarenja prava utvrđenih ovim Zakonom lica sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom procesu oštećenja organizma u pet grupa i to od 100% do 60% oštećenja organizma.
Porodice koje imaju dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju imaju pravo na uvećani dječiji dodatak bez obzira na imovinske uslove. Pravo na uvećani dječiji dodatak od 45 KM po djetetu u 2007. godini ostvarilo je 939-ero djece, a sredstva za ove namjene obezbijeđena su i u 2008. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku i o subvencioniranju kompletnih troškova prijevoza učenika i studenata sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce.
Zaključno sa 30.6.2008. godine Komisija za utvrđivanje sposobnosti i određivanje podrške dala je nalaze i mišljenja o vrsti i stepenu teškoće u razvoju za ukupno 1399-ero djece u Tuzlanskom kantonu. Najveći broj ove djece, 364, je u općini Živinice, a najmanje u općini Teočak gdje su ovi nalazi izdati za 10-ero djece.
Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju regulisano je da se upis učenika sa smetnjama i poteškoćama u razvoju u redovne škole vrši na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za procjenu sposobnosti i određivanju podrške djeci i mladima s posebnim potrebama. Ovim i Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju stvorene su zakonske mogućnosti za provođenje inkluzije u obrazovnom sistemu. Nastavnim planom i programom date su mogućnosti izrade prilagođenih nastavnih programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama.
Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla je javna ustanova koja odgaja i obrazuje do potpune rehabilitacije djecu sa onesposobljenjem stepena lahke, umjerene, teže i teške mentalne retardacije, kao i djecu sa znacima autizma. U školskoj 2007/2008.godini u ovom Zavodu bilo je ukupno 150 učenika, a u školskoj 2008/2009. godini je 142 učenika.
U JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, u kojem se obavlja osnovni odgoj i obrazovanje učenika s oštećenim sluhom i nerazvijenim govorom u školskoj 2008/2009. godini školuju se 33 učenika.
U Analizi je istaknuto da izuzetno značajnu ulogu u zaštiti djece sa posebnim potrebama imaju nevladine organizacije odnosno brojna udruženja građana poput Koraka nade, Udruženja „Majke hendikepirane djece Tuzla, Klub specijalnih sportova Tuzla i Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos Tuzla.
Dugoročne mjere koje su sastavni dio ove Analize usklađene su sa dokumentom Politike u oblasti invalidnosti u BiH.
Kratkoročni program mjera za integraciju djece sa onesposobljenjem u odgojno-obrazovnom procesu ima ciljeve:
- realno planiranje socijalne zaštite i procesa inkluzivnog obrazovanja
- razvoj sistema mješovitih i multidisciplinarnih socijalnih usluga u lokalnim zajednicama, primjerenih specifičnih potreba djece sa invaliditetom
- vođenje procesa inkluzije u skladu sa potrebama djece, realnim materijalnim i ljudskim resursima
- razvoj procesa inkluzije i obezbjeđenje objektivnih pretpostavki za inkluzivno obrazovanje
- doedukacija nastavnog kadra i prevazilaženje negativnih stavova nastavnika i ostalih subjekata i
- pružanje stručne podrške nastavnicma, učenicima i roditeljima.
Ova Analiza bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.


OSTALE ODLUKE VLADE KANTONA

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Odluku o finansiranju Kantonalne agencije za privatizaciju za 2009. godinu iz dijela sredstava ostvarenih po osnovu prodaje preduzeća od kantonalnog značaja u visini od 652 750, 00 KM.
Agencija je obavezana da sa mjerama štednje donesenim u decembru ove godine i Odlukom o privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac uskladi svoj Program rada i Finansijski plan za 2009. godinu. Sa dorađenim Finansijskim planom koji će Vlada razmatrati u januaru

2009. godine bit će usklađena i danas donesena Odluka o finansiranju Kantonalne agencije za privatizaciju u narednoj godini.

Na prijedlog Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluke o izmjenama odluka o raspoređivanju sredstava sa pozicija: podrška povratku prognanih lica, materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih i podrška razvoju Kantona.
Odlukama je raspoređivanje sredstava usklađeno sa izmjenema i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu kojima je na ovim pozicijama došlo do umanjenja planiranih sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je odnijela Odluku o izmjenama Odluke o privremenom regulisanju ovjere zdravstvenih legitimacija i uplati premije za ratne vojne invalide i članove njihovih porodica. Odlukom se obavezuje Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog katona da ratnim vojnim invalidim i članovima njihovih porodica ovjerava zdravstvene legitimacije, dok se ne steknu uslovi da poslodavci izmiruju obaveze po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, a najduže do 31.12.2009. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku kojom je odobren reprogram kredita od 30.8.1999. godine zaključen sa Rudnikom uglja „Kreka-Đurđevik“ Tuzla.
Reprogram je odobren za Rudnik uglja „Đurđevik“ iz Đurđevika, kao posebnog dužnika po Ugovoru, nastalog nakon statusnih promjena Rudnika uglja „Kreka-Đurđevik“ Tuzla i nakon toga sačinjenog diobenog bilansa.
Rudnik će preostalu obavezu od 2 663 394, 03 KM otplaćivati u 10 jednakih godišnjih rata počev od 31.12.2009. godine. Na taj način je uvažen zahtjev Rudnika da rata koja dospijeva 31.12.2008. godine bude prolongirana za kraj naredne godine kako bi se pomoglo Rudniku da prevaziđe trenutno složene uslove poslovanja i velika investiciona ulaganja u nabavci rudarske opreme. Reprogramom je predviđeno da se ukupa obaveza isplati zaključno sa 31.12.2018. godine, a godišnja rata iznosi 266 339, 40 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice kojom je odobreno 105 000, 00 KM za sufinansiranje Projekta smanjenja emisije polutanata u užem gradskom jezgru u općini Živinice. Sredstva su dodijeljena u skladu sa Programom raspodjele namjenskih sredstava za 2008. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2008. godini.
Program je izmijenjen u skladu sa Izmjenema i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu kojima su sredstva na poziciji Dopunska prava iz boračko-invalidske zaštite i ostala izdvajanja za korisnike, umanjena za 157 000, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama Programa raspodjele sredstava sa pozicije Kapitalni transferi. Ovom Odlukom usklađen je ukupan iznos realizovanih sredstava po ovom Programu sa jučerašnjom Odlukom Vlade o unutrašnjoj preraspodjeli rahoda i izdataka donesenom u cilju obezbjeđenja sredstava za isplatu dječijeg dodatka.
Vlada je danas sa pozicije kapitalni transferi općini Sapna odobrila 90 000, 00 KM za izgradnju mosta preko rijeke Sapne na putu Sapna-Nezu-Baljkovica.

Na prijedlog Ministarstva finansija Vlada je danas donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu unutar pozicije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu od 127 692, 32 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila ostavku Safeta Omerovića na mjesto člana Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, zbog okolnosti koje tretira Zakon o sukobu interesa.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Rješenje ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice o obrazovanju Komisije za reviziju Studije „Ranjivost prostora Tuzlanskog kantona“.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava sa pozicije „Manifestacije“ i u skladu s tim Odluku kojom je odobreno 10.200, 00 KM Udruženju poljoprivrednika Tuzlanskog kantona. Sredstva su odobrena za sufinansiranje Druge međunarodne izložbe stoke, poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije- Gornji Obudovac 2008. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je Zaključkom zadužila Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa da sa Agencijom za državnu službu Federacije BiH zaključi Ugovor o podzakupu dijela poslovnog prostora u zgradi SODASO za potrebe Odjeljenja ove Agencije u Tuzli.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona