TUZLARIJE - BILTEN TK

02.10.2020.
Obilježen Dan oslobođenja Tuzle:
Tuzla je bila i ostala grad antifašista

Tuzlarije


U Tuzli je danas, na svečan način, kako i dolikuje gradu koji se ponosi njegovanjem tekovina antifašizma, obilježen Dan oslobođenja Tuzle.

Tim povodim na Slanoj Banji okupile su se delagacije lokalne i kantonalne vlasti. Cvijeće je položeno na Spomen obilježje na Trnovcu, spomeniku Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945., spomeniku antifašističkim borcima 1941.-1945., spomen obilježjima poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992.-1995., zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama stradalim na tuzlanskoj Kapiji.

Tuzlarije


Svojim dolaskom svječanost je uveličao i Raif Dizdarević, član Predsjedništva u bivšoj SFRJ, koji je naglasio značaj borbe protiv svih vidova neprijateljskih aktivnosti usmjerenih protiv države.

Raif Dizdarević:




Oslobođenja Tuzle 1943. godine, prisjetio se i Fuad Kasupović, koji je tada imao 18 godina.


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović naglasio je značaj čuvanja AVNOJ-evskih granica BiH.

- Građankama i građanima Tuzle čestitam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle, datum značajan za historiju Bosne i Hercegovine i Tuzle. Bila je to prekretnica u Drugom svjetskom ratu, pa je ovaj datum i danas simbol pobjede nad fašistima, nacistima, četnicima i ustašama. Antifašizam i antinacionalizam i danas predstavljaju najviši nivo bosanskohercegovačkog patriotizma. Tuzla je prva pokazala i 1992. da Slobodan Milošević nije nepobjediv. Nema još onoga ko je pobijedio Tuzlu koja je danas najsigurniji čuvar vrijednosti antifašizma i toga smo svjedoci. Čuvajući antifašističke vrijednosti, mi čuvamo AVNOJ-evske granice, cjelovitost Bosne i Hercegovine, jer je ona u antifašističkoj borbi ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em ponovo rođena“, izjavio je gradonačelnik, te dodao: „Tuzla će i dalje, kao što je i danas, ostati najjače utvrđenje normalnosti, čuvar civilizacijskih tekovina antifašizma. Ponosan sam na građane i građanke Tuzle, ponosan sam na Tuzlu. Sretan vam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle!.

Tuzlarije


Ministar za kulturu, sport i mlade Vlade TK Srđan Mićanović čestitao je svima Dan oslobođenja Tuzle.

- Građani Tuzle i našeg kantona su uvijek njegovali i isticali istinske vrijednosti i domoljublje, te uvijek te uvijek na ispravan način odgovarali čuvajući te vrijednost i državu Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlarije


Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je u Drugom svjetskom ratu prvi put oslobođena i taj se dan obilježava kao Dan oslobođenja Tuzle. Tuzla je tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evropi. Tada je u Tuzli nastupilo veliko slavlje kojeg se još sjeća, nekadašnji učitelj Fuad Kasupović.




Današnje obilježavanje upotpunjeno je izložbom portreta Josipa Broza Tita iz zbirke „Tito u djelima likovnih umjetnika“, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

S.M.