TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2021.
Vlada TK:
Značajna stabilizacija epidemiološke situacije

Na području Tuzlanskog kantona od polovine mjeseca juna do danas došlo je do značajnije stabilizacije epidemiološke situacije kada su u pitanju infekcije uzrokovane novim SARS-CoV-2 virusom.

Tuzlarije


Iako je broj potvrđenih slučajeva u padu, zdravstvene ustanove primarnog, kao i one sekundarnog nivoa i dalje vrše testiranja svih sumnjivih slučajeva, navodi se u danas usvojenoj Informaciji Ministarstva zdravstva TK, o epidemiološkoj situaciji na području Tuzlanskog kantona u periodu od 14.06.2021.godine do 09.07.2021.godine.

Uporedo sa padom broja zaraženih, smanjen je i priliv pacijenata u COVID bolnicama UKC Tuzla. U navedenom periodu ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata, od čega su četiri bolesnika zahtijevala invazivnu mehaničku ventilaciju. Na području Tuzlanskog kantona u navedenom periodu registrovano je 10 smrtnih ishoda, a stopa mortaliteta od COVID-19 za područje Tuzlanskog kantona, za analizirani period, iznosi 2, 24 na 100.000 stanovnika. Trenutno se na bolničkom liječenju u COVID odjelu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nalazi 6 bolesnika, od čega su 4 bolesnika sa srednje-teškom kliničkom slikom, dok su dva bolesnika smještena u Respiratornom centru UKC Tuzla.

S druge strane, proces vakcinacije protiv COVID-19 vrši se prema Planu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona koji je usklađen sa Planom vakcinacije Federacije Bosne i Hercegovine. Na području Tuzlanskog kantona do sada je ukupno stiglo 58.720 doza vakcina, od toga 19.560 doza AstraZeneca vakcine, 26.430 doza Pfizer vakcina, 6.628 doza kineske vakcine, Coronavac - proizvođača Sinovac te 6.102 doze kineske vakcine Sinofarm. Do sada je na području Tuzlanskog kantona vakcinisano 50.998 osoba, od čega 29.812 osoba sa prvom dozom vakcine, dok je 21.186 osoba vakcinisano sa obje doze. Sve pristigle vakcine kontinuirano se distribuiraju prema zdravstvenim ustanovama i proces vakcinacije prioritetnih kategorija stanovnika za vakcinaciju protiv COVID-19 se vrši svakodnevno.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK