TUZLARIJE - BILTEN TK

11.02.2022.
Posjeta odgojno-obrazovnim ustanovama u Gradačcu

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković upriličio je, u saradnji sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem, posjetu odgojno-obrazovnim ustanovama na području ovog grada kako bi napravili uvid u stanje i planirali buduće projekte.

Tuzlarije


„Jedan od prioriteta u radu Vlade TK jeste da obezbijedimo što bolje uslove boravka i rada za našu djecu, kako u predškolskim ustanovama tako i u osnovnim i srednjim školama“, kazao je ovom prilikom ministar Baraković naglasivši da je Vlada TK u budžetskoj ´21. godini obezbijedila oko 1, 7 miliona KM da u vidu kapitalnih ulaganja poboljša uslove boravka i rada djece u školama.

Tuzlarije


Vlada TK je za zamjenu azbestnog krova u Područnoj školi „Kerep“ izdojila 42.000 KM. U jednoj od najstarijih na području Gradačca, Područnoj školi “Kerep” sredstvima koje je osigurao grad Gradačac do sada je uređen školski prilaz, zamijenjena stolarija, ali i uređeno školsko igralište. Zalaganjem mjesne zajednice osiguran je novi školski namještaj, donacija Udruženja “Most Bro” iz Danske.

Tuzlarije


„Obišli smo i centralnu školu gdje smo htjeli vidjeti u kojoj je fazi izgradnja sportske fiskulturne sale, u kojem smjeru trebamo ići, da pokušamo u budžetu za ´22. godinu pronaći sredstva za nastavak radova“, rekao je ministar Braković ne skrivajući zadovoljstvo zbog toplog dočeka u Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić” u Međiđi Donjoj gdje se nastava za 186 učenika odvija u samo 6 učionica.

Tuzlarije


„Vlada TK je do sada obezbijedila blizu 180.000 KM i paralelno sa nastavkom izgradnjom sportske sale u centralnoj školi ni smo nastavili da ulažemo i u predškolske ustanove. Na području Grada Gradačac Vlada TK obezbijedila je oko 85.000 KM “, istaknuo je ministar Baraković naglasivši da je u prošloj godini realizovan projekat u vrijednosti od 40.000 KM u svrhu dogradnje obdaništa te uloženo dodatnih 15.000 KM za nabavku didaktičkog materijala i nastavnih sredstava i učila.

Prema riječima gradonačelnika Dervišagića dobra saradnja sa resornim ministarstvom i Vladom TK se nastavlja pa je „pored ulaganja u infrastrukturu dobra saradnja bazirana i na koordiniranju određenih aktivnosti oko zamjene zemljišta koja su bilo u nadležnosti grada ili Kantona (mijenjano vlasništvo) što je omogućavalo realizaciju još nekih bitnih projekata“, kazao je ovom prilikom Dervišagić.

Svrha ovakvih posjeta je, istaknuto je na današnjem sastanku kod gradonačelnika Gradačca, rezimiranje svih informacija sa „terena“ i odgojno obrazovnih institucija u cilju pronalska najboljih rješenja.
„Ono što će biti naša misija dalje, jeste da pokušamo da se, pored kapitalnih ulaganja, zajedno sa menadžmentima škola prijavljujemo na neke zanimljive projekte da i tim putem pokušamo nabaviti dodatna sredstva kako za projekte izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije. Svega onoga što menadžment škole iskaže kao prioritet“ kazao je ministar Baraković naglasivši da će Vlada TK ranije donijeti program kapitalnih ulaganja za ovu godinu da bi se projekti na vrijeme mogli završiti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK