TUZLARIJE - BILTEN TK

16.09.2022.
Započet proces izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu

Tuzlarije


Protokol o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac u cilju izgradnje nove zgrade za potrebe Općinskog suda u Lukavcu danas su u Lukavcu potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, gradonačelnik Grada Lukavca Edin Delić i predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić.

Ovo je prvi korak, kojim započinje rješavanje dugogodišnjeg problema s kojim se susreće Općinski sud u Lukavcu, a zbog čega brojne otežavajuće okolnosti imaju direktno građani i privredna društva u ovom gradu.

Tuzlarije


- Danas potpisanim dokumentom uređujemo naše međusobne obaveze u pogledu stvaranja regulacionih pretpostavki za izgradnju zgrade i pristupnog puta, izdavanje građevinsko tehničke dokumentacije, osiguranje finansijskih sredstava za kupovinu zemljišne parcele, projektne dokumentacije, izgradnju zgrade i neophodne materijalno-tehničke opreme, te provođenje neophodnih postupaka javnih nabavki, pojasnio je premijer Halilagić, ističući da je današnje pokretanje ovog procesa svojevrstan poklon svim građanima Lukavca povodom obilježavanja Dana ovog grada.

- Također, danas smo precizirali da će Vlada, počevši već od ove godine predvidjeti ukupno 2 miliona KM za izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu. Već do kraja godine osigurat ćemo prvih 100.000 KM da započnemo i konkretne aktivnosti, dok ćemo u Budžetu za narednu godinu predvidjeti 1, 4 miliona KM, a u Budžetu TK za 2023 preostalih 1, 5 miliona KM za dovršenje izgradnje, zaključio je premijer Halilagić.

Tuzlarije


Predsjednica Suda Enisa Hankić je na značaj izgradnje ovog objekta ukazala ističući da će Općinski sud konačno dobiti namjenski izgrađen i potrebama suda prilagođen objekat.

- Općinski sud u Lukavcu je formiran 1953. godine i u svom postojanju nikada nije imao namjensku i njegovim potrebama prilagođenu zgradu. Sigurno je da je takva situacija bila značajan limitirajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata rada Suda. Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu steći će se uvjeti za efikasniji i kvalitetniji rad ove pravosudne institucije, što je u bitnom i prioritetan zadatak pravosuđa BiH u cjelini, kazala je predsjednica Hankić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK