TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2022.
Vlada Tuzlanskog kantona ispunila sva svoja obećanja

Tuzlarije


„Nakon 8 mjeseci, koliko, od mjeseca februara kada smo imenovani, traje naš mandat, Vlada Tuzlanskog kantona je, poštujući sve planirane i obećane termine, ispunila svih 18 mjera koje smo naveli u ekspozeu prilikom imenovanja. Osim ovih 18 mjera realizirali smo još niz drugih aktivnosti koje bi se mogle nazvati tekućim, a koje imaju ili će imati ogroman utjecaj na kvalitet života naših sugrađana. Tu mislim na osiguravanje oko 20 miliona KM za konsolidaciju i unaprjeđenje stanja na UKC-u Tuzla i uopšte u oblasti zdravstva, te brojne druge projekte koje smo realizirali“, kazao je danas, na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Tuzlarije

Danas su prezentirane i posljednje četiri od ukupno 18 mjera koje su realizirane u zadnjih mjesec dana. To su stipendiranje nadarenih učenika i studenata, dodjela besplatnih udžbenika za sve osnovce od I do IX razreda, dodjela sredstava za izradu projektne dokumentacije za Kampus Univerziteta u Tuzli, te osiguranje 15 miliona KM za opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Civilne zaštite i kantonalnih robnih rezervi.

„Stipendiranjem nadarenih učenika i studenata pokrećemo novi projekat. Projekat kojim pokazujemo da vrednujemo izvrsnost, trud, rad i zalaganje i da postignuti rezultati neće ostati nenagrađeni. Konkursna procedura je završena i u petak ćemo upriličiti svečano potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija“, kazao je premijer Halilagić dodajući da je osim ovoga već u prvim danima ove školske godine izvršena i dodjela besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola.
„Imali smo određenih problema zbog različitih izdavača, te nismo mogli sve udžbenike „u paketu“ dodijeliti učenicima, ali i to smo prevazišli“ objasnio je premijer Halilagić i pozvao učenike i roditelje da čuvaju udžbenike, kako bi ih što veći broj i slijedeće godine mogao biti dat na korištenje novim generacijama.
Za nabavku ovih udžbenika Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala skoro 4 miliona KM. Donesenim dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2022. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 200.000 KM JU Univerzitet u Tuzli za realizaciju projektovanja prve faze Kampusa Univerziteta u Tuzli.
„Ovih dana Grad Tuzla treba da donese određenu prostorno plansku dokumentaciju i ja očekujem da već naredne godine vidimo i prve kranove u Kampusu“, rekao je premijer Halilagić.
Kada je u pitanju opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Tuzlanskog kantona premijer je obrazložio da je budžet Uprave policije ove godine sa inicijalnih 64, 3 miliona KM, rebalansom Budžeta povećan na 76 miliona KM ili za skoro 12 miliona KM. Od ovih sredstava predviđeno je 9, 7 miliona KM za nabavku opreme, nešto više od 2 miliona KM za nabavku materijala i sitnog inventar, odnosno uniforme za sve službenike policije, te skoro 1, 4 miliona KM za ugovorene i druge posebne usluge, odnosno školovanje novih policijskih službenika na Policijskoj akademiji. Osim navedenog Upravi policije dodijeljena su i sredstva putem projekta kapitalnih ulaganja u iznosu od 3.000.000 KM.
„Sve ovo pokazuje da našu sigurnosti itekako cijenimo i vrednujemo. Nažalost neke tenderske procedure su još uvijek u toku i nismo došli do faze da ova ulaganja vidimo i u njihovom „punom svjetlu“ ali i te procedure će biti okončane u narednom skorijem periodu“, zaključio je premijer današnje obraćanje, zahvaljujući se svim članovima Vlade Tuzlanskog kantona koji su svojim predanim radom doprinijeli uspješnosti i zavidnom rezultatu Vlade kao kolektivnog tijela.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK