TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2009.
Prijemi za predstavnike RTV BiH i Patriotske lige TK

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Bahrija Mehurić danas su se susreli sa delegacijom Saveza ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine koju je predvodio predsjednik kantonalnog Saveza Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović.




Razgovarano je aktuelnoj situaciji s aspekta poštivanja zakonskih propisa o pravima boračkih kategorija te realizaciji zaključaka Parlamenta Federacije BiH, a koji se tiču boračke populacije.
Gosti su upoznali premijera Mujića i ministra Mehurića da je trenutno najvažnije pitanje usklađivanja primanja ove populacije na način kako to propisuje Zakoni o dopunskim pravima boraca.

Kako je istakao gospodin Hasanović očekuje se stav federalnih vlasti po ovom pitanju.
„Borci i njihove porodice su svjesni teške ekonomske situacije u BiH i zbog toga smo i ponudili vlastima da zajedno podnesemo teret ove krize. Međutim, za nas je neprihvatljivo da se za dio budžetskih korisnika na svim nivoima usklađuju primanja sa rastom prosječne plaće u Federaciji BiH, dok se to za boračku populaciju ne čini. Ukoliko se ne usklade i naša primanja ili ukoliko se i primanja budžetskih korisnika ne vrate na nivo iz marta 2008. godine, kada su prvi put usklađena i naša primanja, mi smo odlučni da organiziramo proteste“ istakao je gospodin Hasanović.

Premijer Mujić je nagalasio da je tokom jučerašnjeg sastanak sa federalnim premijerom u Fojnici najznačajnija pažnja posvećna upravo pitanjima poštivanja zakonskih propisa u ovoj oblasti.
„Mi naravno podržavamo poštovanje zakonskih propisa i smatramo da da krizu trebamo podjednako podnijeti. Vlada Tuzlanskog kantona je nizom svojih odluka o mjerama štednje pokazala da jeste za smanjenje javne potrošnje i podržat ćemo sve mjere koje se donose i na višim nivoima u tom pravcu. Tu naravno očekujemo da ove mjere budu dobro koordinirane u svim kantonima odnosno u Federaciji BiH, kako ne bismo imali različite odnose i kako pitanja boračkih prava ne bi ovisila o ekonomskoj moći pojedinog kantona“ istakao je premijer Mujić.

Premijer Mujić danas se susreo i sa delegacijom Upravnog odbora Saveza udruženja boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona koju je predvodi predsjednik Salih Kulenović.



Gosti su upoznali premijera Mujića sa inicijativnom ovog Saveza i aktivnostima koje se u tom pravcu poduzimaju, a tiču se kvalitetnog zbrinjavanja arhivske građe koja govori o oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina na ovim prostorima.
Kako je istakao profesor Kulenović neophodno je raditi u pravcu uspostavljanja kvalitetne postavke ove građe u okviru Historijskog odjeljenja Muzeja istočne Bosne.
„Postoji bogata građa i ukoliko ona ne bude na stručan način obrađena i zbrinuta ona će s vremenom nestati i biti uništena. Kolika bi to šteta bila za ovo društvo i za državu BiH ne treba posebno napominjati“ istakao je profesor Kulenović.
Premijer Mujić je podržao ovu incijativu Patriotske lige Tuzlanskog kantona naglasivši odgovrnost svih nas za čuvanje sjećanja na oslobodilački rat u kojem je odbranjena BiH pa samim tim i čuvanje svega onoga što svjedoči o tom periodu.
„Na to nas obavezuju ne samo oni koji su branili ovu zemlju, nego i buduće generacije“ istakao je premijer Mujić.


Odjeljenje za informisanje